2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:20

Külföld

Könnygázzal oszlatták a migránsokat a török–görög határon

Kritikus és kaotikus a helyzet a török–görög határnál, ahol reggel óta több száz bevándorló gyűlt össze. Azok után indultak el az Európai Unió felé, hogy csütörtökön késő este a török kormánypárt bejelentette: a szíriai háború fejleményei miatt már „nem tudják feltartóztatni a menekülőket”.

  • Könnygázzal oszlatták a migránsokat a török–görög határon

A görög határnál többen megpróbáltak a tiltás ellenére belépni az Európai Unió területére.

Könnygázt is bevetettek a tömeg ellen

A határőrök délután könnygázt is bevetettek a tömeg ellen.

A görög kormányfő, Kiriákosz Micotákisz közölte: lezárják az átkelőt, további utasításig senki nem léphet az ország területére. Az illegális határátlépőkkel szemben pedig a legnagyobb szigorral lépnek fel.

Az Égei-tengerre az ígéretek szerint ötven hadihajót küld a parti őrség – olvasható a hirado.hu oldalon.

A magyar kormányfő megbeszélést folytatott a török elnökkel

Orbán Viktor telefonon tárgyalt napközben Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, ezek után a kormányfő összehívta biztonsági kabinetjét. Erdogannal a szíriai háborúról és a bevándorlási helyzetről tárgyalt Orbán Viktor.

A török államfő megerősítette telefonon is, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó menedékkérők egy részét.

Orbán Viktor délután összehívta biztonsági kabinetjét, amelynek tagja a külügyminiszter valamint a belügyminiszter is. Döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozottan figyelik a balkáni bevándorlási útvonal történéseit.

Reggel indultak el az illegális bevándorlók

A menedékkérők és az illegális bevándorlók reggel indultak el Európa felé Törökországban. Taxikkal, buszokkal, mások pedig gyalog vonulnak a török-görög, illetve a török-bolgár határ irányába. Nem csak a szírek, hanem az elmúlt években Törökországban ragadt afgán, pakisztáni, iraki és afrikai bevándorlók egy része is úgy értékelte a török vezetés bejelentését, hogy megnyílt a határ, jöhetnek az Unióba. Napközben folyamatosan indultak útnak csoportok.

Néhány bevándorló már meg is érkezett Leszbosz szigetére. Lélekelvesztőkön keltek át a tengeren, elmondásuk szerint afganisztániak. Mindannyiukat a regisztrációs központba szállították a segélyszervezetek.

A török kormányzó párt szóvivője pénteken élő adásban jelentette ki, hogy „Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket”.

A szóvivő emlékeztetett:

Törökország korábban már közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot. Úgy fogalmazott, hogy konkrét támogatást akarnak látni az Európai Uniótól. A hírek hallatára rég nem látott több ezer fős áradat indult meg Bulgária és Görögország felé.

Egy afgán férfi, aki taxiba szállt Isztambulban, azt mondta: „hallottam a hírt, és ezért indultam el. Európába akarok menni”.

Nem ő az egyedüli. A taxiállomások környékén napközben több helyen is tömeg alakult ki. Helyszíni tuzsósítások szerint a török hatóságok buszokkal is szállítják a menekülteket az EU-val közös határra.

Görögország nem nézi ölbe tett kézzel a fejleményeket: bejelentették: megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét. Athén egyúttal kapcsolatba lépett az Európai Unióval és a NATO-val is. Bulgária is hasonló lépéseket tett.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!