2024. 07. 17. Szerda Endre, Elek napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Iráni kapcsolatai miatt szankciókkal sújtott egy török üzletembert az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta helyi idő szerint csütörtökön Sitki Ayan török üzletembert és a hozzá tartozó céghálót, mert megítélése szerint közreműködik az iráni Forradalmi Gárda által végzett kőolajértékesítésben és pénzmosásban.

  • Iráni kapcsolatai miatt szankciókkal sújtott egy török üzletembert az Egyesült Államok

A washingtoni pénzügyminisztérium szerint Sitki Ayan cégei nemzetközi kereskedelmi szerződéseket kötöttek, megszervezték a kőolaj szállítását, az értékesítésből befolyó pénzt tisztára mosták, és eltitkolták, hogy a kőolaj honnan származik; midezt a Forradalmi Gárda elitegysége, a Kudsz hadosztály megbízásából.

A tárca szerint Ayan cége több százmillió dollár értékben értékesített kőolajat kínai, európai és az Egyesült Arab Emírségekben működő ügyfeleknek, a bevételt pedig visszacsatornázták a Kudsz hadosztályhoz.

A szankciók az üzletember fiát, Bahaddin Ayant és üzlettársát Kazim Ostast is érintik, emellett érvényesek még két török állampolgárra, 26 cégre, köztük a Gibraltárban bejegyzett ASB Groupra, valamint egy hajóra is.

"Mindenkitől megvédjük a jogainkat" - reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére e-mailben az üzletember. Azt mondta: két üzleti tranzakciót hajtott végre iráni ügyfelekkel; kereskedett olajjal és benzinnel, aminek 2010-ben a szankciók kivetése vetett véget, és 2009-től 2015-ig iráni áramot exportált Törökországba, amit fizetési problémák miatt hagyott abba.

"Soha életemben nem dolgoztam mással, csak iráni hivatalos kormányhivatalok illetékeseivel" - szögezte le a török üzletember.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!