2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Szinbád

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Irán második alkalommal végzett tesztindítást a Zol-Dzsanna műholdat szállító rakétával

Irán vasárnap másodszor is tesztindítást végzett a Zol-Dzsanna műholdat szállító rakétával - jelentette a Fars iráni félhivatalos hírügynökség.

  • Irán második alkalommal végzett tesztindítást a Zol-Dzsanna műholdat szállító rakétával

A jelentés szerint az első kísérletet 2021 elején hajtották végre.

Egyelőre nem tudni, sikeres volt-e a kísérlet, amelyet néhány nappal az iráni atomprogramról folyó bécsi tárgyalások újrakezdése előtt hajtottak végre.

A szilárd üzemanyaggal hajtott rakéta indításáról az iráni televízió is beszámolt, azt azonban nem tudni, hogy pontosan mikor és hol hajtották végre.

A bejelentést azután tették, hogy műholdas felvételeken látni lehetett az előkészületeket a Szemnán tartományban lévő Homenei Imán űrrepülőtéren, ahol gyakoriak voltak a műholdak Föld körüli pályára helyezését célzó sikertelen kísérletek.

Ahmad Hoszeini, az iráni védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a Mohamed próféta unokájának lováról elnevezett Zol-Dzsanna, amelyet a 25,5 méter hosszú, 220 kilogramm hasznos terhet szállító rakéta juttat a világűrbe, tudományos adatokat gyűjt majd a Föld körüli pályán.

Az amerikai elnök hivatala, a Fehér Ház közölte, hogy tudomása van az iráni bejelentésről, és "haszontalannak és destabilizálónak" nevezte a kísérletet. Washington megismételte eltökéltségét szankciók alkalmazására és más intézkedésekre, hogy megakadályozza az iráni ballisztikusrakéta-program előrehaladását.

A rakétaindítás bejelentésére egy nappal azután került sor, hogy Teheránban tárgyalt Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tárgyalások újrakezdéséről.

Borrell szombaton azt mondta, hogy a 2015-ben Teherán és nagyhatalmak által aláírt, majd 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök által felmondott atomalkuról folyó tárgyalások néhány napon belül újrakezdődhetnek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Fegyveres túszszabadítás volt Rosztovban

Fegyveres túszszabadítás volt Rosztovban

Rendőrkommandó bevetése vetett véget egy terrorizmusért elítélt rabok által elkövetett túszejtésnek egy előzetes letartóztatási központban Rosztov-na-Donu városban, a bűnözőket "likvidálták" - közölte vasárnap az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) sajtószolgálata.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!