2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Húszezernél is több ebolafertőzött lehet

Húszezernél is több ebolafertőzött lehet november elejére, ha nem lépnek a nyugat-afrikai járvány megfékezése érdekében – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet. Míg Sierra Leonéban hétvégén kijárási tilalmat vezettek be, Nigériában már újra kinyitottak az iskolák a helyzet javulása miatt.

Újranyitották az iskolákat Nigériában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint az országban sikerült megállítani a Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány terjedését. „Van egy kiképzett nővérünk, aki megteszi a szükséges lépéseket a betegek elkülönítésére. Nem szeretnénk semmilyen veszélyt. Minden magas láz esetén, ha a személy valahogy mégiscsak átjut a szigorú biztonsági ellenőrzésünkön – ami szerintem nagyon nehéz –, a tanár riasztja a nővért, aki megteszi a szükséges lépéseket. Úgyhogy teljesen felkészültünk” – mondta Reisky Benson igazgató. Több iskolában előírássá vált a védőkesztyű, a fertőtlenítő és az infravörös szkenner használata.

Sierra Leonéban rosszabb a helyzet: három nap alatt hetven újabb ebolagyanús holttestet találtak és százötven újabb megbetegedést regisztráltak. Az egészségügyi hatóságok háromnapos kijárási tilalmat rendeltek el még a hétvégén, amelynek során a lakóépületek 80 százalékát ellenőrizték. „Egyeztetjük azokat az adatokat, amelyeket a mostani akciónkból szereztünk, és miután készen vagyunk vele, meghozzuk a döntésünket, hogy a közeljövőben végezzünk-e újabb ilyen akciókat vagy sem” – fogalmazott Abubakarr Fofanah, a Sierra Leone-i egészségügyi miniszter.

Mindeközben a WHO jelentése szerint húszezernél is többen lehetnek az ebolavírussal fertőzöttek november elejére, ha nem történnek lépések a nyugat-afrikai járvány megfékezése érdekében. „Ez egy nagy járvány. Ugyanakkor még sehol sem vagyunk ahhoz, hogy kezeljük ezt. Az világos, hogy ez a járvány még néhány hétig, hónapig tart. Három lehetséges jövőkép jöhet szóba: ha nem teszünk azonnal valamit, akkor az az exponenciális növekedés fog bekövetkezni, amit megjósoltunk. Most úgy látjuk, hogy nem néhány ezer, hanem néhány tízezer új megbetegedés lesz. Ha a kezelés teljességgel sikeres, úgy, ahogy annak lennie kell, akkor az ebola eltűnik az emberiségből Nyugat-Afrikában és visszatér talán az állatvilágba” – szögezte le Christopher Dye stratégiai igazgató.

A kór terjedése februárban Guineában kezdődött. Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!