2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Hongkongi tüntetések - Ismét utcára vonultak a demokratikus jogok csorbítását büntető amerikai törvényjavaslat támogatására

Ezrek vonultak ismét utcára Hongkongban hétfőn este, hogy arra biztassák az amerikai kongresszus tagjait, fogadják el a törvényjavaslatot, mely lehetővé tenné, hogy a hongkongi demokratikus jogok csorbítása esetén az érintett kínai és hongkongi tisztviselők büntetésben részesüljenek.

  • Hongkongi tüntetések - Ismét utcára vonultak a demokratikus jogok csorbítását büntető amerikai törvényjavaslat támogatására

A felvonulás az első engedélyezett megmozdulás volt azóta, hogy október 5-én hatályba lépett egy új, a demonstrációkon az arcmaszkok használatát tiltó törvény, mellyel a hatóságok a hónapok óta tartó tüntetéseken egyre jobban elharapódzó erőszakot kívánják megfékezni.

A felvonulás szervezői előre figyelmeztették a résztvevőket, milyen következményekkel jár az új szabályozás megsértése, a tömegben pedig csak elvétve lehetett látni néhány, orvosi maszkot viselő demonstrálót - mutat rá a SCMP.

A lap arról számolt be, hogy a hétvégi eseményekkel ellentétben a hétfő esti esemény békés hangulatban zajlik: a résztvevők a tüntetéseken gyakran felcsendülő dalokat éneklik, és kormányellenes rigmusokat skandálnak.

A törvénytervezet várhatóan már szerdán tárgyalhatják az amerikai kongresszusban. Amennyiben az alsóház elfogadja, a szenátus elé kerül majd, és végül Donald Trump elnöknek is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy törvénybe iktassák. A javaslat egyrészt gazdasági szankciókat, illetve vízummegvonást róna ki azokra a kínai és hongkongi tisztviselőkre, akiket vétkesnek találnának a hongkongi demokrácia visszaszorításában, továbbá lehetővé tenné a demokráciapárti tüntetések résztvevőinek, hogy amerikai turista vízumot kapjanak annak ellenére, hogy adott esetben eljárás folyik ellenük Hongkongban.

Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap arra figyelmeztetett: Kína meghiúsít minden olyan törekvést, amely az ország és a kínai nép felszabdalására irányul. Bármilyen külföldi erő is támogatna ilyen törekvést, az kudarcot fog vallani - hangsúlyozta Hszi a CGTN kínai nemzetközi televízió internetes oldalán megjelent tudósítás szerint.

A hétfői békés demonstráció egy újabb, erőszakos összecsapásokkal teli hétvégét követ. A hongkongi rendőrség egy hétfői sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy vasárnap este egy házi készítésű, mobiltelefonnal irányított pokolgép robbant csupán két méterre a rendőrség egyik járművétől - olvasható a CGTN híroldalán.

Szintén vasárnap este az egyik hongkongi rendőrőrsöt több mint húsz Molotov-koktéllal dobálták meg, és tüzet gyújtottak a bejáratnál - írja a SCMP. Egy másik esetben pedig egy tüntető egy intézkedő rendőr nyakát vágta meg hátulról egy éles tárggyal.

Október 11. és 13. között a hongkongi rendőrség összesen 201 embert vett őrizetbe - derül ki a CGTN beszámolójából.

Hongkongban immár 19. hete tart az a tüntetéshullám, melyet eredetileg egy azóta visszavont törvénytervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal, illetve az egyre növekvő pekingi befolyással szembeni, általános tiltakozássá alakult.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!