2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Holnap kezdődik az EU-csúcs: A tét az uniós költségvetés

Megszületett az uniós költségvetési alku a német elnökséggel - állítja két nemzetközi hírügynökség, a Bloomberg és a Reuters. A legfrissebb értesülések szerint komoly áttörést értek el a magyarok és a lengyelek. A németek állítólag belementek abba, hogy akár két évre, 2022-ig felfüggesszék a jogállamisági mechanizmust, tehát Magyarországot addig semmilyen szankció nem érhetné.

  • Holnap kezdődik az EU-csúcs: A tét az uniós költségvetés

A kormányülés véget ért. A járvány kezeléséhez szükséges döntéseket meghoztuk. Most indulok Brüsszelbe. Ma este még háttértárgyalások, holnap reggel partraszállás.

- mondta Orbán Viktor, miniszterelnök. 

A háttértárgyalások már napok, sőt hetek óta tartanak, miután Magyarország és Lengyelország jogellenesnek és elfogadhatatlannak tartotta az uniós költségvetés, a járvány miatti helyreállítási alap és a jogállaminak nevezett kritériumok, vagyis gazdasági és politikai ügyek összekapcsolást.

Legutóbb, kedden Varsóban egyeztetett egymással a magyar és a lengyel kormányfő.

,,Természetesen több különféle forgatókönyvet figyelembe veszünk. '' - válaszolt egy újságírói kérdésre Mateusz Morawiecki kedden Varsóban, amikor a következő hétéves uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatos magyar-lengyel vétóról kérdezték.

Az uniós tagországok még a júliusi csúcstalálkozón állapodtak meg az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról. Magyarország és Lengyelország novemberben viszont jelezte, hogy vétóra készül, a német uniós elnökség ugyanis a baloldali többségű Európai Parlamenttel megállapodott arról, hogy az uniós pénzek folyósítását az úgynevezett jogállamisági mechanizmustól tegyék függővé.

 

Jelenleg közelebb van egymáshoz a magyar-lengyel, valamint az EU német soros elnökség és több más tagállam kormányának álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt. Jó esélyünk van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, ha a következő napokban is jó irányba haladnak a dolgok.

A miniszterelnök hozzátette: azokat a jogállamisági kérdéseket, amelyeknek nincsen semmi közük a pénzügyi kérdésekhez, külön kell választani a költségvetési ügyektől. Ugyanis nem lenne helyes pénzügyi szankciókat kiszabni azért, mert egy tagállam nem követi az európai irányvonalat gender- vagy migrációs ügyekben.

Michael Roth, a németek uniós minisztere úgy nyilatkozott, hogy a német külügyi tárca vezetőjével és Angela Merkel kancellárral rendkívül sokat dolgoznak a megállapodáson.

Hírügynökségi értesülések szerint lényegében meg is született egyfajta kompromisszum. A németek állítólag elfogadták, hogy akár két évre, 2022-ig felfüggesszék a jogállamisági mechanizmust.

Ha a holnap kezdődő uniós csúcson esetleg mégsem sikerül megállapodásra jutni, akkor januárban - amikor Németország után már Portugália tölti be az unió soros elnöki tisztét - újabb találkozót tarthatnak.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!