2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Hiába a jobboldali előretörés Spanyolországban, kétséges a kormányalakítás

Bár megnyerte a jobboldal a spanyolországi választásokat, de várhatóan nem fog tudni kormányt alakítani.

  • Hiába a jobboldali előretörés Spanyolországban, kétséges a kormányalakítás

A győztes Néppárt 136 és a Vox 33 parlamenti helye ugyanis együtt sem éri el az abszolút többséget, ahogy arra a felmérések alapján számítani lehetett. De a baloldal is hiába fogna össze, nekik sem lenne egyszerű a kormányt alakítani.

A kormányozhatatlanság küszöbére került Spanyolország a vasárnapi országos parlamenti választásokon. Nem teljesen úgy alakultak az eredmények, ahogy előre jósolták, pedig a részvételi arány az utolsó összesítések szerint a nyaralószezon és a rekord hőség ellenére is kiugróan magas, több mint 70 százalékos volt.

A legtöbb szavazatot valóban a jobboldali Néppárt kapta és 136 mandátummal megnyerte a választásokat, de sem önállóan, sem egyetlen szövetségesével, a Vox-szal nem tudja elérni a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, 176 mandátumot. A Vox a harmadik erőként zárt, 33 hellyel.

A szocialisták Pedro Sánchez vezetésével a második helyen végeztek, jobb eredménnyel, mint amit a közvélemény-kutatások jósoltak, 122 mandátum lett az övék, míg a legfőbb szövetségesük, a szélsőbaloldali Unidas Podemost is tömörítő Sumar nem tudta legyőzni a Voxot és csak a negyedik helyen zárt. A Sánchez-féle baloldali blokk szintén hiába fog össze, ők sem tudják felmutatni az abszolút többséget, vagyis Spanyolország egy ideig biztosan kormány nélkül marad, sőt meglehet, hogy újabb választásokat kell majd kiírni.

Kulcskérdés lehet a Katalónia függetlenségét 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltó Együtt Katalóniáért nevű párt 7 mandátuma, ugyanis ha Pedro Sánchez mellé állnak, akkor a baloldal folytathatja a kormányzást. Viszont a szeparatista párt jelöltje már este közölte, hogy nem teszi ingyen miniszterelnökke Sánchezt. A feltétel pedig várhatóan Katalónia függetlenségi népszavazásának mielőbbi megtartása lesz, de amnesztiát fognak kérni az elszakadást kikiáltó volt pártvezérnek a Brüsszelben bujkáló és mentelmi jogától épp két hete megfosztott Carles Puigdemontnak.

A győztes, Alberto Núñez Feijóo, közölte, hogy kezdeményezni fogja beiktatását annak ellenére, hogy tisztában van azzal, hogy a baloldal blokkolni fogja a kormányalakítást. Hozzátette, hogy minden követ meg fog mozgatni, mert nem fordulhat elő, hogy Spanyolországot egy olyan ember irányítsa, aki elvesztette a választásokat".

A HírTV-t a részletekről Tóth Brigitta tudósította Spanyolországból.

Fotó: CNN Espanol

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!