2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Külföld

Heves harcok törtek ki a líbiai fővárosban, Tripoliban az éjszaka folyamán

Heves harcok törtek ki a líbiai fővárosban az éjszaka folyamán, amelyek szombat reggelig tartottak, a rivális frakciók heves lövöldözést folytattak, és több nagy robbanás hangja hallatszott.

  • Heves harcok törtek ki a líbiai fővárosban, Tripoliban az éjszaka folyamán

    Az összecsapások Tripoli belvárosában zajlottak, a líbiai kormány irányítása körüli politikai patthelyzet közepette, amely miatt az elmúlt hetekben egyre több fegyveres csoport mozgósította embereit a főváros környékén.

    Az interneten megosztott képek és videók a városközpontról azt mutatják, hogy katonai járművek száguldoznak az utcákon, harcosok lövöldöznek, és helyi lakosok próbálják eloltani a tüzet. A felvételek hitelességét a Reuters brit hírügynökség nem tudta független forrásokból ellenőrizni.

    A belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium nem nyilatkozott azonnal a harcokról, illetve az esetleges áldozatokról.

    A kialakult patthelyzetben az ország nemzetközileg elismert átmeneti, nemzeti egységkormány, élén Abdulhamid Dbeibah kormányfővel áll szemben a Fathi Basaga vezette rivális kormánnyal, amelyet a keleti székhelyű parlament támogat.

    Az Egyesült Nemzetek Szervezetének missziója a héten óva intette a feleket minden olyan kísérlettől, amely a vitát erőszakkal próbálja megoldani.

    Líbiában 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az ország káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást decemberben, a parlamenti választásokat pedig januárban tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

    A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Abdul Hamid Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg. Dbeibah helyére a tobruki törvényhozás Fathi Basagát választotta miniszterelnökké, akit viszont a tripoli vezetés nem ismer el. Ezzel gyakorlatilag ismét kettős hatalom alakult ki Líbiában.

Fotó: Photo by Mahmud Turkia/AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

A magyar férfi kosárlabda-válogatott Reykjavíkban vívja első Eb-selejtezőjét, majd három nappal később hazai pályán fogadja az olasz együttest.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Véres dráma játszódott le Montpellier bírósága előtt

Véres dráma játszódott le Montpellier bírósága előtt

Egy nő és egy férfi lövöldözésben életét veszette kedden a dél-franciaországi Montpellier bírósága előtt - közölte a helyi prefektúra, kizárva a terrorista indítékot. A rendőrség feltételezése szerint a férfi előbb lelőtte a volt párját, majd öngyilkos lett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!