2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű mindhárom tartalék áramvezetékét

Ukrán mérnökök az elmúlt néhány napban helyreállították a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű mindhárom tartalék áramvezetékét, amelyek tüzérségi támadásban rongálódtak meg - közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

  • Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű mindhárom tartalék áramvezetékét

Az első tartalék vezetéket már szombaton sikerült helyreállítani.

"A három vezeték egyike, egy 750/330 kilovoltos vezeték jelenleg ellátja az erőművet a hűtéshez és más biztonsági feladatokhoz szükséges árammal - áll az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezete közleményében.

Európa legnagyobb atomerőművének hat reaktora jelenleg "hideg leállított állapotban" van, de így is van elektromos áramra szüksége az alapvető biztonsági feladatok ellátásához.

A javítási munkálatoknak köszönhetően sikerült az erőmű dolgozóinak otthont adó Enerhodar város egyes részeiben bekövetkezett áramszünetet is megszüntetni.

A fejlemények ellenére a szervezet főigazgatója, Rafael Grossi ismételten hangsúlyozta, hogy továbbra is veszélyes a helyzet az orosz ellenőrzés alatt lévő, ukrán személyzet által üzemeltetett és háborús övezetben található létesítmény helyzete. Az elmúlt napokban nem történt támadás az erőmű közvetlen környezetében, távolabb viszont igen - tette hozzá. Az atomerőmű négy külső áramvezetéke üzemen kívül van, nem szolgálatat elektromos energiát a háztartásoknak, gyáraknak és más létesítményeknek.

A helyzet megoldása érdekében a főigazgató konzultációkat kezdeményezett az érintett felek között a nukleáris biztonsági és védelmi övezet létrehozása érdekében a létesítmény körül. Szeptemberben a NAÜ állandó megfigyelő csoportot létesített az atomerőműben, miután a szervezet szakértői a főigazgató vezetésével a helyszínre látogattak.

Grossi kedden elmondta, hogy egy második nagyobb, sugárzásmegfigyelő berendezésekből és sugárvédelmi felszerelésekből álló segélyszállítmány érkezett Ukrajnába Magyarországból, Romániából és Spanyolországból.

A rivnei és Pivdennyi (Déli) atomerőműnek, valamint az ukrán atomerőműveket működtető Enerhoatom vállalatnak és a katasztrófavédelmi szolgálatnak szánt segélyszállítmányt a NAÜ adatbázisa, a RANET szervezte. Korábban júliusban érkezett hasonló szállítmány Ukrajnába.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Menczer Tamás: Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort

Menczer Tamás: Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalt volna egy konferencián Brüsszelben, de a baloldali polgármester és a szélsőbaloldali, erőszakos, anarchista Antifa fenyegetése, nyomása miatt az első két helyszín lemondta a rendezvényt - közölte Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója kedden a közösségi oldalán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!