2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Három ukrán katona vesztette életét, köztük egy katonaorvos

Az elmúlt napban három ukrán katona vesztette életét, köztük a sebesültek mentése közben egy katonaorvos, és két további katona sebesült meg a Donyec-medencei harcok övezetében a szakadár és az orosz megszálló erők támadásai következtében - jelentette kedden az ukrán Egyesített Erők parancsnoksága.

  • Három ukrán katona vesztette életét, köztük egy katonaorvos

A közlemény szerint az "orosz megszálló erők" előző nap 18-szor sértették meg a tűzszünetet a kelet-ukrajnai frontvonal mentén, egyebek mellett 120 milliméteres, a minszki egyezményekben tiltott nehéztüzérségi aknavetőket és nagy kaliberű golyószórókat is bevetettek.

A parancsnokság közlése szerint az orosz erők kilőttek egy 120 milliméteres aknalövedéket Zolote település közelébe is, ahol már korábban az ukrán és a szakadár erők végrehajtották a minszki egyezményeknek megfelelően a csapatszétválasztást, azaz egy-egy kilométerre eltávolították egymástól csapataikat, és elbontották védelmi erődítményeiket.

A Donyecktől mintegy 65 kilométerre északra lévő Zajceve településénél a sebesült katonák evakuálása közben a támadók tüzet nyitottak a mentést végzőkre, és egy katonaorvos életét vesztette a támadásban.

Dmitro Kuleba külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján erkölcsileg barbarizmusnak nevezte a katonaorvos megölését, jogi szempontból pedig olyannak, ami háborús bűntettnek minősül. Ígéretet tett arra, hogy ezt az esetet fel fogja vetni nemzetközi tárgyalásain. "Ez az eset nyilvánosságot fog kapni, és a válasz a lehető legkeményebb lesz" - fejezte ki meggyőződését a miniszter.

A donyecki szakadárok DAN hírügynöksége arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg hétfő este tíz, 120 milliméter kaliberű aknavető-lövedéket lőtt ki az általuk ellenőrzött terület déli részén lévő Kominternovo falu térségére. Áldozatokról, veszteségekről, károkról nem számoltak be.

2018 februárjában életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot agresszornak, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig Oroszország által ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!