2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

90 perc "szabadság" - A B-közép és a titkosszolgálat 03:00

Külföld

Hamis profilokkal akarták befolyásolni a közvéleményt közösségi oldalakon

Hamis Twitter-, Facebook- és Instagram-fiókok tucatjairól ír szerdán megjelent tanulmányában a Graphika elemző vállalkozás és az egyesült államokbeli Stanford Egyetem Internet Observatory kutatóintézete. A kutatás szerint a fiókokat egyes közép-ázsiai, valamint közel-keleti országok közvéleményének befolyásolására használták. A profilok forrásországa feltehetőleg az Egyesült Államok.

  • Hamis profilokkal akarták befolyásolni a közvéleményt közösségi oldalakon

A tanulmány szerint a hamis profilokkal dolgozó művelet, amelyet az Egyesült Államok kedvező színben való feltüntetése mellett Kína, Oroszország és Irán hiteltelenítésére is használtak, mintegy öt éven keresztül tartott. A kutatókban akkor merült fel a gyanú, hogy egy befolyásoló hálózatról lehet szó, amikor az elmúlt két hónapban a Twitter és a Meta – a Facebook és az Instagram anyavállalata – nagy számban tiltott le a felhasználási feltételek megsértése miatt egymáshoz hasonló fiókokat, és a nyers adatokat a két cég átadta nekik. A kutatóknak a Meta megerősítette, hogy ezeket a fiókokat az Egyesült Államokban regisztrálták, míg a Twitter feltételezett forrásországként szintén az Egyesült Államokat, illetve az Egyesült Királyságot jelölte meg. A fiókokhoz feltöltött profilképeket mesterséges intelligenciával hozták létre, egy alkalommal például egy Puerto Ricó-i színésznő fotójának felhasználásával.

A hamis fiókok közül a legtöbb Közép-Ázsia orosz nyelvű lakosságát célozta meg.

Itt a régióban széles körben használt Telegram üzenetküldőn és a Vkontakte nevű orosz közösségi hálón is jelen voltak a hamis profilok, illetve különböző – a valóságban nem létező – médiavállalkozásokként mutatkozó tartalommegosztókként is feltűntek. Minél szélesebb hallgatóságnak törekedtek hangsúlyozni az Egyesült Államok Közép-Ázsiával fennálló pozitív gazdasági kapcsolatát, segélyprogramjainak hasznát, Kína emberijog-sértéseit (például az ujgur kisebbség helyzete), valamint Oroszország káros birodalmi törekvéseit és háborús bűneit Ukrajnában.

Az iráni, valamint az afganisztáni internethasználókat is intenzíven próbálták befolyásolni; a tematika az iráni kormány aláásásával egészült ki, Afganisztánban pedig a tálib hatalomátvétel előtti időszakban szorgosan posztoltak a Twitteren hivatalos katonai közleménynek látszó bejegyzéseket az afgán hadsereg sikereiről a tálibokkal és az Iszlám Állammal szemben. A tálib hatalomátvételt követően ezek a fiókok átálltak arra, hogy tippeket adjanak az ország elhagyására.

Ez az első alkalom, hogy egy Egyesült Államok mellett állást foglaló, külföldi befolyásolási műveletet a Meta és a Twitter buktat meg

 – fogalmazott a New York Timesnak Renée DiResta, a Stanford Internet Observatory kutatásvezetője.

Az, hogy az Egyesült Államok vagy akár az Egyesült Királyság kormányzati szervei hajtották volna végre a lebuktatott – egyébként a csekély elérés miatt alapvetően sikertelen – műveletet, nem egyértelmű, mivel a kormányok részéről hivatalosan nem kommentálták a tanulmányban leírtakat, ahogyan a két érintett közösségimédia-vállalat sem. 

Borítókép: Mark Zuckerberg, a Facebook – azóta Meta – amerikai elnök-vezérigazgatója a kongresszus pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő házbizottságának meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. október 23-án (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!