2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Ha Ukrajna nem fizet, Oroszország elzárja a gázcsapot

Nincs szó az európai gázszállítások leállításáról abban a levélben, amelyet Vlagyimir Putyin küldött az európai országok vezetőinek. Az orosz elnök szerint csak Ukrajna számára rendelhetnek el gázstopot, mivel nem fizette ki 3,5 milliárd dolláros adósságát. A szlovák kormányfő viszont attól tart, hogy az európai szállítások is leállhatnak.

Egy ukrán gázipari cég munkatársai ellenőrzik a gázcsöveket a társaság egyik telephelyén. Júniustól üresen maradhatnak a csövek – Oroszország ugyanis csak akkor szállít szomszédjának, ha előre megkapja érte a pénzt.

A szlovák kormányfő szerint a leállás nemcsak az ukrán, hanem az európai szállításokat is érintheti. „Néhány tagállamot, köztük Szlovákiát is arról tájékoztatta Putyin elnök, hogy ha Ukrajna június elsejéig nem fizeti ki előre a gázt, akkor nem fogja többé ellátni az európai térséget. Ez komoly fenyegetés Szlovákia energiabiztonságára nézve” – mondta Robert Fico.

Az orosz elnök interneten is hozzáférhető levelében azonban erről nincs szó, Vlagyimir Putyin csak az ukrajnai szállítások leállítását helyezi kilátásba, az európai szállítmányok sorsáról csak annyit ír: a biztonságos tranzit érdekében lenne szükség arra, hogy Kijev fizessen.

Az orosz elnök szerint azért kényszerültek erre a lépésre, mert Ukrajna nem rendezte adósságát. A szomszédos ország 3 és fél milliárd dollárral tartozik Moszkvának. Kijev annak ellenére sem fizet, hogy megkapta az IMF-kölcsön első, 3,2 milliárd dolláros részletét – hangoztatja az orosz elnök.


Elemzők szerint Európát akkor fenyegeti a gázszállítások leállása, ha Ukrajna a rá vonatkozó gázstop miatt megdézsmálja a nyugati szállítmányt. Moszkva állítása szerint ez történt 2006-ban is.

A külgazdasági államtitkár szerint az ukrán–orosz vita miatt Magyarország számára is létfontosságú, hogy minél előbb megépüljön az Ukrajnát elkerülő, orosz gázt szállító Déli Áramlat gázvezeték. Bővebben>>>

Az ukrán kormány közölte: akkor fizeti ki adósságát, ha Moszkva ismét kedvezményes árat biztosít számára. Oroszország áprilistól 485 dollárt kér a korábbi 268 és fél dollár helyett az Ukrajnának szállított gázért. A kedvezményes árról az idén februárban megdöntött Janukovics-kormánnyal egyezett meg Moszkva, még tavaly év végén.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!