2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

„Ha amerikaiakat támadnak, utánuk megyünk”

Katonai lépéseket fontolgat Washington az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. A Fehér Ház az Egyesült Államok elleni terrortámadásként értékelte James Foley amerikai újságíró kivégzését. Az Egyesült Államok szerint az Iszlám Állam ma súlyosabb fenyegetést jelent, mint hat hónappal ezelőtt.

Az Egyesült Államok elleni terrortámadásként értékeli a Fehér Ház James Foley amerikai újságíró kivégzését. Éppen ezért készek további csapásokat mérni az Iszlám Államra, és ebben nem fogja feltartóztatni őket az iraki–szíriai határ.

Az amerikai erők augusztus 8. óta eddig kizárólag iraki területen hajtottak végre légicsapásokat az önmagát kalifátusnak tekintő szélsőséges szunnita mozgalom ellen, de washingtoni vezetők – köztük Chuck Hagel védelmi miniszter és Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke – az elmúlt napokban egyértelműen értésre adták, hogy fontolóra vették az Iszlám Állam szíriai bázisa elleni katonai fellépést is.

„Világossá tettük már sokszor, ha amerikaikat támadnak, akkor utánuk megyünk, bárhol is legyenek, és ez fogja irányítani a terveinket az elkövetkező napokban” – fogalmazott Ben Rhodes. A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó úgy vélekedett, hogy a terrorszervezet ma súlyosabb fenyegetést jelent, mint hat hónappal ezelőtt.

Észak-Irakban a kurd fegyveresek átvették az irányítást a moszuli gát felett, miután az Egyesült Államok segítségével sikerült visszavenniük azt az Iszlám Államtól. „Nagyon erős csoport lettek. Ez nem egy terrorista szervezet, hanem egy terrorista állam, ami nagyon erős” – véli Mansour Barzani, a Kurd Különleges Egység parancsnoka.

A moszuli gát Irak legnagyobb gátja, nemcsak vizet, de áramot is szolgáltat Moszul városának. Vizet pedig az egész országnak.

Közben a lakóhelyükről elüldözött jazidik megkezdték vándorlásukat Törökország felé. Eddig táborokban éltek a hegyekben, miután az ISIS elüldözte őket falvaikból. „Hét órát meneteltünk. Néhányan úgy döntöttek, maradnak, de mi eljöttünk eddig. Azt mondták, hogy egy autó majd elvisz minket. Két órát vártunk rá. Nem jött” – mondta egy menekült.

Az iraki–török határ 370 kilométer hosszú. A török hadsereg folyamatos készenlétben áll a határmentén, miután az Iszlám Állam elérte Arbilt, az iraki kurd fővárost.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!