2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Guterres az ENSZ-tisztségviselők kiutasítása miatt bírálta Etiópiát

Az ENSZ-főtitkár bírálta szerdán Addisz-Abebát, amiért az kiutasította a világszervezet hét magas rangú tisztségviselőjét.

  • Guterres az ENSZ-tisztségviselők kiutasítása miatt bírálta Etiópiát

António Guterres törvénytelennek nevezte a kiutasításokat, amelyek miatt múlt pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa is összeült.

Az ENSZ és az addisz-abebai kormány a tigréi konfliktus miatt különbözött össze. A világszervezet azt kifogásolta, hogy a tigréi blokád miatt a szükséges segélyszállítmányok alig 10 százaléka jut el a harcok sújtotta térségbe, míg az etióp hatóságok azzal vádoltak humanitárius alkalmazottakat, hogy kivételeznek a tigréi erőkkel.

Jóllehet a tisztségviselők kiutasítását a BT elítélte, Oroszország és Kína a tigréi konfliktust Etiópia belügyének tekinti.

Az ENSZ több diplomatája aggodalmának adott hangot, szerintük ugyanis az etiópiai kormány döntése precedenst teremthet más államok számára, amelyek ezen felbuzdulva igyekeznének megszabadulni a világszervezet kellemetlenné vált munkatársaitól.

Tigrében tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etnikai alapon szerveződő Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

Addisz-Abeba júniusban tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták Tigré székhelyét, Mekelét és a terület nagy részét, a fegyvernyugvást azonban a felkelők elutasították, az összecsapások pedig átterjedtek a szomszédos régiókra is.

Guterres szerdán azt mondta, hogy körülbelül 7 millióan szorulnak élelmiszersegélyre Tigrében és a szomszédos Amhara és Afar régiókban. Hozzátette, hogy a térség egyes részein a humanitárius helyzet a 2011-es szomáliai éhínséghez hasonlít.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!