2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Történelem a Maros sodrásában

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Gépkocsiba rejtett pokolgépek robbantak Mogadishuban

Két, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton Szomália fővárosában, Mogadishuban, a Sky New Arabia televízió értesülései szerint az al-Shabaab terrorszervezetnek tulajdonított merényletben legkevesebb harminc ember halt meg.

  • Gépkocsiba rejtett pokolgépek robbantak Mogadishuban

Mohamed Dahir rendőrtiszt korábban úgy tájékoztatta a dpa német hírügynökséget, hogy legalább tíz holttestet látott, és az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog. Közölte, két nagy robbanás hallatszott a városközpontban található oktatási minisztériumnál, majd feltételezett iszlamista fegyveresek rátámadtak az épületegyüttesre.

Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy a detonáció következtében betörtek a környékbeli épületek ablakai.

Nur Farah rendőrkapitány közölte, hogy az első robbanás a minisztérium falánál történt, a második pokolgépet akkor hozták működésbe, amikor a mentők a helyszínre értek.

Egy szomáliai hírportál szerint az áldozatok között van egy mogadishui kerületi rendőrfőnök és egy neves újságíró is.

A támadás aznap történt, amikor az elnök, a miniszterelnök és más magas rangú vezetők arról tanácskoztak, hogy lépjenek fel az erőszakos szélsőségesek, mindenekelőtt az al-Shabaab terrorszervezet ellen, és a kormány új offenzívát indított a szélsőséges csoport ellen.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab több mint egy évtizede harcol az Afrika szarván fekvő államban a jelenlegi kormányzat megbuktatásáért és az iszlám törvénykezésen alapuló uralmuk bevezetéséért.

Az al-Shabaab gyakran támad a fővárosban lévő célpontokat, az offenzívák rendszerint robbantásokkal kezdődnek, majd fegyveresek hatolnak az épületbe és tűzpárbajba bocsátkoznak a biztonsági erőkkel. Az iszlamisták 2015-ben már megostromolták az oktatási minisztériumot.

A szombati támadás a Zobe csomópontnál történt, ahol az al-Shabaab által 2017-ben elkövetett robbanás több mint ötszáz embert ölt meg.

A támadás elkövetőjeként szombat délutánig egyetlen szervezet sem jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!