2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Gazdaságélénkítő csomagot vezet be Szerbia

Megszorításokból élénkítené a gazdaságot a szerb kormány. A közszolgálati dolgozók bérét csökkentik és a nyugdíjakból is elvehetnek. Ezzel párhuzamosan a szerb kabinet támogatná a bankok hitelezését és a munkahelyteremtést. Elemzők szerint további megszorítások kellenek majd, máskülönben a nyugat-balkáni ország költségvetési hiánya a tervezett 7 százalékot is meghaladhatja.

Gazdaságélénkítő csomagot vezet be Szerbia. A kormány támogatást nyújtana, hogy a magánvállalatok kedvezményes banki kölcsönhöz juthassanak.

„Nem vesztegethetünk el még egy napot vagy évet semmittevéssel azért, hogy önök nagy profitot biztosíthassanak maguknak és bankjaiknak, miközben a szerb gazdaság is tovább fejlődhet az önök üzleti sikereiből a következő időkben, amivel együtt még erősebbé tehetjük. Készek vagyunk meghallgatni javaslataikat nemcsak a bankszektor fejlesztésével, de a szerb gazdasággal és annak fejlődésével kapcsolatosan is” – mondta
Alekszandar Vucic szerb miniszterelnök.

A kormányfő csökkentené a jelenleg 20 százalékos munkanélküliséget is. A befektetések elősegítésére pedig a kormány tízből hét munkavállalónak fizetné egészségügyi és nyugdíjjárulékát. A kormány egyébként egyszázalékos gazdasági növekedést tervez 2014-ben, a gazdasági szakemberek szerint azonban inkább stagnálásra lehet számítani a pénzügyi konszolidációs intézkedések és a szerb bankrendszer rossz hitelei miatt.



„A kormányzati terv ösztönözni fogja a hitelezési aktivitást és segíteni fogja a reálszektort” – jelentette ki az Intesa Bank Serbia vezérigazgatója, Draginja Djuric.

A gazdaságélénkítő csomagot a héten terjesztik a parlament elé, a szerb kormány a pénzt megszorításokból teremtené elő: júliustól 10 százalékkal csökkennek a közszolgálati dolgozók bérei, és a kormányzat októberben dönt arról, hogy kell-e a nyugdíjakat csökkenteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!