2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Sajtóklub 14:05

Külföld

Független vizsgálatot sürget az ausztrál külügyminiszter a járvány kínai kitöréséről

Független és átlátható vizsgálatot sürgetett az ausztrál külügyminiszter vasárnap Kínának az új típusú koronavírus-járványra adott lépéseivel kapcsolatban, bírálta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is.

  • Független vizsgálatot sürget az ausztrál külügyminiszter a járvány kínai kitöréséről

Marise Payne az ABC ausztrál televíziós társaságnak adott interjújában kiemelte: Canberra elsősorban arról szeretne hiteles információkat, hogyan kezelte Peking a vírust a közép-kínai Vuhanban, ahol a kór először jelent meg decemberben.

"Ismernünk kell a vírus eredetével kapcsolatos részleteket, és ezeket csak egy független, átlátható vizsgálat tudja kideríteni" - szögezte le Payne, aki hozzátette azt is, nem gondolja, hogy egy ilyen vizsgálatot a WHO-nak kellene vezetnie. "Az olyan lenne, mintha (a szervezet) egy személyben lenne vadász és vadőr" - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hosszú távon bízik Pekingben, ám fontosnak tartja, hogy ebben az ügyben a két ország együtt tudjon működni.

Hozzátette, hogy kormánya osztja Donald Trump amerikai elnök kétségeit a WHO-nak a járványra adott válaszával kapcsolatban.

Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter eközben emlékeztetett arra, hogy Ausztráliának azért sikerült végül ellenőrzése alá vonni a járványt, mert - a WHO ajánlása ellenére - február 1-én lezárta a határait a Kínából érkezők előtt. Hunt hozzátette, hogy ezért a lépésért egyebek közt a WHO is bírálta Canberrát.

Ausztráliában jelenleg 6600 regisztrált koronavírus-fertőzött van, a Covid-19 betegségbe pedig 70-en haltak bele.

Elemzők Payne nyilatkozata kapcsán emlékeztettek azonban arra is, hogy Kína Ausztrália legfontosabb kereskedelmi partnere.

Trump kedden Washingtonban jelentette be, hogy leállítja a WHO-nak nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra. Az elnök szerint a WHO "elősegítette a Kína által adott félrevezető tájékoztatást a vírusról". Az elnök Kínával kapcsolatban vasárnap azt mondta, amennyiben kiderülne, hogy Peking szándékosan hallgatott el információkat az új típusú koronavírus-járványról, és tudatában volt felelősségének a világjárvány kirobbanásáért, akkor ez nem maradhat következmények nélkül. Ám arra nem tért ki, hogy konkrétan mit is ért ezen.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken a Fox televíziónak adott nyilatkozatában szintén úgy vélte, Kínának és a WHO-nak megvoltak az adatai a járványról, ám ezeket nem hozta a nemzetközi közösség tudomására. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban, majd innen terjedt át Kína más térségeire és a világ többi részére.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!