2024. 03. 03. Vasárnap Kornélia napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Külföld

Frontex: egy év alatt 17 százalékkal nőtt az illegális határsértők száma az EU-ban

Az Európai Unió külső határain jelentősen megnőtt, elérte a 355 300-at az illegális határátlépések száma 2023-ban, az adatok már az év első 11 hónapban 17 százalékkal meghaladták a tavalyi teljes évi számokat, egyúttal 2016 óta a legmagasabb értéket jelentik - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex hétfőn.

  • Frontex: egy év alatt 17 százalékkal nőtt az illegális határsértők száma az EU-ban

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonal volt a legforgalmasabb 2023-ban. Ezen a migrációs útvonalon a nemzeti hatóságoknak 152 211 alkalommal kellett intézkedniük az év első 11 hónapjában, ami 16 százalékos emelkedést jelent egy év alatt.

Novemberben 7862-en próbálkoztak itt az illegális határátlépéssel, októberben 9585-en. A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, főként Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az év első 11 hónapjában 52 570 illegális határátlépést észleltek, ami 48 százalékkal magasabb a tavalyi számoknál. Ezen a szakaszon novemberben 4090 alkalommal kellett intézkedniük az illetékes hatóságoknak, míg októberben 7061-szer.

Az év első tizenegy hónapjában a nyugat-balkáni országokon keresztülhaladó migrációs útvonalon 98 651 illegális határátlépési kísérletet vettek nyilvántartásba. Az adat az előző év azonos időszakához képest 28 százalékos csökkenést mutat. Ezen az útvonalon novemberben 1881-en próbálkoztak bejutni az unió területére, amíg októberben 17 656-an. A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon 13 507-en lépték át jogszerűtlenül az unió külső határait idén, ez 2 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Novemberben itt 1306-an, októberben 1821-en próbálkoztak. Kimagasló volt a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken észlelt illegális migrációs beáramlás is.

Itt az illetékes hatóság idén ez idáig 32 422 illegális határsértést észlelt, ami több mint kétszerese (116 százalék) a tavalyinak. Ugyanitt novemberben 4692 illegális migránsól érkezett jelentés, míg októberben 13 006-ról - írták. A január és november közötti időszakban az Egyesült Királysággal közös tengerszakaszon 58 317-en próbálkoztak az átkeléssel, ami 14 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakának számaitól. November folyamán itt 3585-en vágtak neki a tengeri átkelésnek, októberben 8220-an. Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán januártól novemberig - a tavalyi azonos hónapokban feljegyzett adatokhoz képest - 10 százalékos csökkenést regisztráltak. Itt 5352-en lépték át illegálisan az EU keleti határait idén.

Novemberben 197-en próbálkoztak ezzel, amíg októberben 448-an. Idén minden illegális migrációs útvonalon a szíriaiak, a guineaiak és az afganisztániak voltak a legtöbben, akik az Európai Unió területére próbáltak jutni - tette hozzá legfrissebb jelentésében az uniós határ- és partvédelmi ügynökség.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Belgrádban tárgyal Orbán Viktor

Belgrádban tárgyal Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délben Belgrádba érkezett, ahol Aleksandar Vuciccsal, Szerbia elnökével folytat munkamegbeszélést - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
Folytatódik Ukrajna támogatása + videó

Folytatódik Ukrajna támogatása + videó

Támadást indított Ukrajna Szentpétervár ellen. Válaszul az oroszok Odesszát lőtték. Közben Washingtonba látogatott az olasz kormányfő, aki Joe Bidennel találkozott, hogy Ukrajna támogatásáról tárgyaljon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!