2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 15:10

Külföld

Fehéroroszországban újabb súlyos börtönbüntetéssel sújtottak egy oknyomozó újságírót

Fehéroroszországban további nyolc év börtönbüntetéssel sújtották szerdán Katerina Bahvalovát, a Belsat televízió oknyomozó újságíróját árulás vádjával - közölte szerdán a lengyelországi székhelyű, fehérorosz nyelvű adó Telegram-üzenetküldő oldalán.

  • Fehéroroszországban újabb súlyos börtönbüntetéssel sújtottak egy oknyomozó újságírót

A most 28 éves Bahvalovát 2020 novemberében vették őrizetbe Darja Csulcova kolléganőjével Aljakszandr Lukasenka elnök vitatott újraválasztása miatt kitört kormányellenes megmozdulások egyikén, ahol éppen forgattak.

A Belsat tudomása szerint a Katerina Andrejeva álnév alatt dolgozó nőt az ország délkeleti felén található Homel városának fegyházából vizsgálati fogdába helyezték az ítélethirdetéshez. Rokonai csaknem két hónapja nem hallottak semmi biztosat felőle.

Az újságírónő jelenleg a közrend megsértése miatt kiszabott kétéves börtönbüntetését tölti, s elvileg szeptemberben helyezték volna szabadlábra.

A Vjaszna (Tavasz) nevű fehérorosz emberi jogi szervezet szerint Bahvalova egyike a 1244 politikai fogvatartottnak az országban. A litvániai emigrációban élő Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Twitteren arról írt, hogy Bahvalovát azért ítélték el, mert az igazságot merte megmutatni. "Dühvel tölt el, hogy látnom kell, hogy a rezsim miként áll bosszút azokon, akik mernek szembe szegülni" - hangsúlyozta Cihanouszkaja, aki Lukasenka ellenlábasa volt a 2020 augusztusi elnökválasztáson. A választást követő megmozdulásokat a biztonsági erők brutálisan leverték, a hatóságok több mint harmincezer embert vettek őrizetbe, köztük számos ellenzékit.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!