2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Fehéroroszországban szabadságvesztésre ítéltek egy független újságírót

Egy fehéroroszországi bíróság 3 és fél év börtönbüntetésre ítélt egy neves újságírót "szélsőséges tevékenységek elősegítésének" és "Fehéroroszország lejáratásának" vádjával, miután adatokat szolgáltatott egy ismert emberi jogi csoportnak - közölte csütörtökön a Fehérorosz Újságírók Szövetsége.

  •  Fehéroroszországban szabadságvesztésre ítéltek egy független újságírót

Larisza Scsirakavának, akit zárt tárgyaláson ítéltek el Homel városában, egy szigorúan őrzött büntetőtelepen kell letöltenie büntetését, és 3500 fehérorosz rubel (mintegy 388 ezer forint) pénzbüntetést is kell fizetnie. A fehérorosz hatóságok 2022 decemberében vették őrizetbe Scsirakavát. Fiát a hatóságok először állami árvaházban helyezték el, mielőtt a felügyeletet átadták volna a vádlott volt férjének.

Az 50 éves újságírót a hatóságok azzal vádolták, hogy "információkat gyűjtött, készített, dolgozott fel, tárolt és továbbított" Fehéroroszország vezető emberi jogi csoportja, a Vjaszna Emberi Jogi Központ nevű fehérorosz civil szervezet, valamint a Belsat televíziós csatorna számára, amely Lengyelországból sugároz fehérorosz nyelven. A fehérorosz kormány mind a Vjasznát, mind a Belsatot "szélsőséges" szervezetnek tekinti. "A Larisza Scsirakava elleni ítélet újabb megtorlás, az újságírók elleni bosszú" - áll a Fehérorosz Újságírók Szövetségének közleményében.

"Scsirakava többéves tapasztalattal rendelkező hivatásos riporter, emberi jogi aktivista és kulturális személyiség. Az ilyen embereket világszerte általában díjazni szokták. Fehéroroszországban üldözik őket - de az újságírás nem bűncselekmény" - hangsúlyozza a közlemény. Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék litvániai emigrációban élő vezetője szintén elítélte a bíróság döntését. "Ma gondolataim Larisza Scsirakavával, az újságíróval és édesanyával vannak" - mondta.

"Három és fél évre ítélték őt pusztán azért, mert a munkáját végezte, elszakítva a fiától. Ezt a nagyszerű nőt 32 másik újságíróval együtt politikai fogolyként tartják fogva Fehéroroszországban. Ennek a szégyenletes igazságtalanságnak véget kell vetni" - jelentette ki. A Vjaszna 1496 politikai foglyot tart nyilván Fehéroroszországban, köztük a Nobel-békedíjas Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivistát.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!