2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Ez a legnagyobb gond a horvát uniós csatlakozással

Alig egy héttel az uniós csatlakozás előtt megkezdődött a határátkelők modernizálása Horvátországban. A csatlakozással az unió külső határai 1400 kilométernyi szárazföldi és ezer kilométernyi tengeri határszakasszal növekednek. A legnagyobb gondot az illegális bevándorlók és a balkáni csempészutak jelentik.

Horvátország nem lesz automatikusan tagja a schengeni övezetnek az uniós csatlakozással, de az ország határai lesznek a közösség új külső határai. Az átkelők felújítása már elkezdődött.

– Az egész térség problémás, mert a horvát–montenegrói határ nagyon közel van, és itt növekedett meg az elmúlt években leginkább az elkövetett illegális határsértések száma – mondta Pero Matics, a grudai határrendészet vezetője.

A Montenegróból érkező menekültek Albániából, Koszovóból, valamint ázsiai és észak-afrikai országokból érkeznek. A dél-dalmáciai Metkovic városát pedig mindössze egy utca választja el Bosznia-Hercegovinától.

– Tudomásom szerint csak két hasonló hely van Európában, ahol a határvonalak néhány méterre vannak egymástól. Például itt van egy kis bevásárlóközpont a bosnyák oldalon, egy hentes is, és itt nagyjából tíz méterre ez már Horvátország – jelentette ki Zoran Pulics rendőrfőnök.


Bajakovo az egyik legnagyobb határátkelő Szerbia és Horvátország között. Itt jelentős a drog, a fegyver és a lopott autók csempészete.

– A bajakovói határ az úgynevezett Balkán-úton van, amely nagyon népszerű az illegális bevándorlók körében. Nagyjából tudjuk, hogy hány nem hivatalos határátlépés történik itt. Ez a szám néha magasabb, néha alacsonyabb, ez attól függ, hogy azok az emberek más belépési pontot választanak-e. Az elmúlt négy hónapban 205 embert fogtunk el 34 különböző esetben – tette hozzá Josip Perkovics határrendész.

Uniós pénzből a horvát határrendészek hőkamerákat és infratávcsöveket kaptak. Szükségük is van a fejlesztésekre, hiszen a határsértők száma eléri az évi hatezret. A horvát csatlakozással az Európai Unió külső határai 1400 kilométernyi szárazföldi és 1000 kilométernyi tengeri határszakasszal növekednek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!