2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

Eurómilliárdokban mérhetők a sárgamellényesek által okozott károk

Jelentős pénzügyi károkat okoz Franciaországnak a sárgamellényesek tüntetéssorozata. A turizmus visszaesett, miután az Eiffel-torony és a Louvre múzeum látogatási idejét korlátozni kellett, a kiskereskedőket pedig legalább 1 milliárd euró veszteség érte. A párizsi éttermek forgalmában is 25-50 százalékos visszaesést regisztráltak. A városi épületekben és járművekben még nem mérték fel a pontos károkat, de a rendőrség szerint azok is több millió euróra rúgnak.

  • Eurómilliárdokban mérhetők a sárgamellényesek által okozott károk

Súlyos gazdasági következményei lesznek a sárgamellényesek tüntetéseinek – jelentette be a francia pénzügyminiszter. A demonstrálók vandalizmusa elleni védekezésül Párizsban sokan bedeszkázták üzleteik kirakatát és bezártak a hétvégére. Az adventi időszakban megszokott nagyobb forgalom viszont így elmaradt. A pénzügyminiszter szerint mindez a gazdasági növekedési adaton is meglátszik majd az év végén.

„Úgy gondolom, ez nagyon rossz hír a francia gazdaságnak, rossz hír a boltok tulajdonosainak, a kis- és középvállalkozásoknak, és rossz hír a kézműveseknek is, mindazoknak, akik azzal számoltak, hogy az év végi eladások majd növelik a jövedelmüket és akár jobb fizetést is tudnak majd biztosítani az alkalmazottaknak. Ez lehetetlenné vált. Így tehát, ez nem jó hír a francia gazdaságnak sem, ami még egy ok arra, hogy véget vessünk ennek az egésznek amilyen gyorsan csak lehet” – fejtette ki Bruno Le Maire.

Az üzemanyagárak emelése ellen indult tiltakozások mostanra már kiterjednek az adó- és szociálpolitikára is és az emberek a bérek emelését, illetve a francia elnök lemondását is követelik.

Emmanuel Macron várhatóan jövő hét elején szólal fel a követelésekre reagálva. Jean-Yves Le Drian, francia külügyminiszter optimistán nyilatkozott az elnök tervezett beszédjével kapcsolatban, szerinte az új bejelentések megfékezhetik a tiltakozásokat.

„Az elnök beszélni fog, és véget vethetünk a zavargások időszakának. Nem tudjuk még mikor fog felszólalni, de talán a hét elején. Úgy gondolom, a gondolatai elég hatásosak lesznek ahhoz, hogy szétoszlassák a bajkeverőket. Bárhogyan is lesz, én személyesen nagyon remélem, hogy egy párbeszéd fog kezdődni” – mondta Le Drian.

Szombaton ugyan kevesebben vonultak az utcákra, mint az elmúlt hetekben, a pusztítás ugyanakkor nagyobb volt, a párizsi polgármester-helyettes szerint azért, mert a tüntetők most jobban szétszóródtak.

Bordeaux-ban egy számítástechnikai boltot fosztogattak a sárgamellényesek. Hasonló esetek Párizsban is előfordultak.

„Úgy gondolom, hogy gyalázatos ez az egész, főleg az üzletek tulajdonosainak, hiszen ők fizetik meg az árát. Megértem, hogy a sárgamellényesek dühösek. Ez tiszteletre méltó. Sajnos azonban a tetteik nem mondhatók felelősségteljesnek, tekintettel a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetre. Nagyobb vásárlóerőt akarnak, de a bolttulajdonosok ezzel csak elvesztik azt” – mondta egy párizsi lakos.

Többen népszavazást sürgetnek a jelenlegi politikai osztály eltávolítása érdekében.

„Ezt az egészet egy referendum állíthatná meg, egy népszavazás Macron úr lemondásáról, és az alkotmány újraírásáról. Az nagyszerű lenne, azután kell a nagy kérdésekről beszélni, amelyek nemcsak Franciaország, hanem a világ többi részének is fontos” – mondta egy tüntető.

A francia igazságügyi miniszter arról számolt be, hogy mintegy ezer embert tartóztattak le.

„Szombaton a párizsi ügyészség körülbelül ezer letartóztatási esettel foglalkozott, köztük 900 felnőtt és 100 kiskorú is volt. Mialatt beszélek, körülbelül 400 esetet vizsgálunk” – mondta Nicole Belloubet.

Közvélemény-kutatások szerint Emannuel Macron népszerűsége ugyan esett a tüntetés kezdete óta, de negyedével csökkent a sárga mellényes mozgalom támogatottsága is a lakosság körében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!