2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

„Nem Macron az ellengés, 30 évre nyúlik vissza a dühünk”

Hír TV

2018. december 9., vasárnap 11:41, frissítve: vasárnap 13:34

A francia miniszterelnök párbeszédre szólított fel és a nemzeti egység helyreállítását ígérte a szombati kormányellenes tüntetés után. Több tömegmegmozduláson is összecsaptak a radikális demonstrálók és az egyenruhások, a tüntetők autókat gyújtottak fel és üzleteket fosztogattak. Több mint 100 tüntető és 17 rendőr is megsebesült. A francia hatóságok 1700 személyt vettek őrizetbe.

Barikádot gyújtottak fel a kormányellenes tüntetők Bordeauxban a karácsonyi díszbe öltöztetett üzletek előtt. Sajtójelentések szerint a délnyugat-franciaországi nagyvárosban is sérültek meg a Sárgamellényes Mozgalom országos tiltakozóakciója során. A legtöbben a fővárosban, Párizsban tiltakoztak Emmanuel Macron adópolitikája ellen.

„Az ellenségünk nemcsak Macron. Nyilván, szeretnénk, ha nem lenne itt és a politikája, de ez a düh 15, 20, 30 évre nyúlik vissza, régóta gyűlik ezek a harag. Ma robbant, szerintem még nincs vége” – mondta egy tüntető.

Többen népszavazást sürgetnek a jelenlegi politikai osztály eltávolítása érdekében. „Ezt az egészet egy referendum állíthatná meg, egy népszavazás Macron úr lemondásáról, és az alkotmány újraírásáról. Az nagyszerű lenne, azután kell a nagy kérdésekről beszélni, amelyek nemcsak Franciaország, hanem a világ többi részének is fontos” – mondta egy másik demonstráló.

Szombaton több tömegmegmozduláson is összecsaptak a radikális demonstrálók és az egyenruhások, a rendbontók autókat gyújtottak fel, üzleteket fosztogattak. Sokan kalapácsokkal, baseballütőkkel adtak volna hangot elégedetlenségüknek. Az egyenruhások könnygázt és vízágyút vetettek be a tömeg megfékezésre.

A november óta tartó demonstráció-sorozat óta a mostani tüntetéseken már kevesebben vettek részt. Kezdetben még több mint 280 ezren vonultak az utcákra.

„Becsléseink szerint országosan 125 ezren tüntettek, ebből 10 ezren Párizsban. 118 tüntető sérült meg, a legtöbb utcai balesethez köthető. A rendőri oldalon 17-en sérültek meg” – vont mérleget Christphe Castaner, belügyminiszter, aki hozzátette, az 1700 őrizetbe vett személy közül sokakat még azelőtt őrizetbe vettek, hogy az utcai zavargásokban részt vehetett volna.

A francia kormányfő tárgyalásokat sürgetett a kabinet szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényesekkel, valamint a szakszervezetekkel.

„Most helyre kell állítani a nemzeti egységet párbeszéden és munkán keresztül. Az elnök beszédet tart, az ő feladata, hogy intézkedéseket javasoljon, amely fenntartja a párbeszédet, és amely remélem, a nemzet egységét szolgálja, hogy képesek legyünk a már előttünk álló kihívásokkal szembe nézni” – jelentette ki Edouard Philippe.

A kormány a héten vonta vissza az üzemanyagadó emelési tervét, de a tüntetők az utcán maradtak, azóta a demonstrálók Emmanuel Marcon távozását követelik. Macron az egy héttel ezelőtti párizsi zavargások óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, a kormányfő ígérete szerint az államfő a jövő héten mutatja be elképzeléseit.