2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

EU-csúcs: 8 milliárd euró a fiatalok munkához juttatására

Növeli az Európai Unió a fiatalok munkához juttatására szánt keretet a következő költségvetési időszakban. Az eredetileg tervezett 6 helyett várhatóan 8 milliárd euró jut erre a célra. Egyebek között erről állapodtak meg az uniós vezetők az EU-csúcs első napján.

„Boldogan jelenthetem be, hogy ma politikai megállapodás született az Európai Unió jövőbeli költségvetéséről” – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A tárgyalások megkezdésekor azonban ez még egyáltalán nem volt biztos. A britek ugyanis David Cameron miniszterelnök szavai szerint a végsőkig harcolni akartak, hogy az Egyesült Királyság ne járjon rosszabbul, mint eddig, vagyis maradjon meg az évi három és fél milliárd eurós brit engedmény, úgy ahogyan arról februárban már megállapodtak az uniós vezetők. „Beszéltünk a brit engedmény kérdéséről, de igazából semmi sem változott. Folytatni fogjuk annak alapján, amiben februárban megállapodtunk” – közölte Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Nem csak a költségvetés, a fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelem is napirenden volt a csúcstalálkozó első napján. Görögországban és Spanyolországban a fiatalok kétharmada, Olaszországban és Portugáliában pedig közel fele állástalan. Az unión belül ez hatmillió munkanélküli pályakezdőt jelent. „Az ismérvek egyszerűek, csökkennie kell a fiatalkorú-munkanélküliségnek. Munkát kell találnunk ezeknek az embereknek, figyelnünk arra, hogy ne tegyünk rossz ígéreteket, mert ezeknek a fiataloknak egy nagy részét nem lesz könnyű foglalkoztatni. Időigényes lesz, de fel kell írjuk a számokat az év végén, és most is és össze kell hasonlítani a statisztikákat, hogy milyen haladást értünk el” – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár.

A csúcson a vezetők megállapodtak egy nyolcmilliárd eurós keretről. A pénzt a fiatalok munkanélkülisége elleni harcra használnak fel. Az alap 2014-től lesz elérhető. A csúcs résztvevői abban is egyetértettek, hogy elő kell segíteni a fiatalok mobilitását, hogy elháruljanak az akadályok a foglalkoztatásuk útjából.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!