2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Erre használhatja a tűzszünetet Oroszország

A Kelet-Ukrajnában harcoló orosz csapatok újraszervezésére használhatja a tűzszünetet Oroszország: szemtanúk szerint péntek óta folyamatosan katonai menetoszlopok haladnak át az orosz–ukrán határon. Az oroszbarát lázadók egyik vezére szerint bármikor újrakezdhetik a harcot.

Két hét után először nem rakéták becsapódására ébredtek a doneckiek. A várost augusztus közepe óta lőtték az oroszbarát szakadárok. Kelet-Ukrajnában a háború áprilisi kezdete óta 2650-en haltak meg. A fél Magyarország nagyságú területen most élelmiszer- és gyógyszerhiány van, a tűzszünettel párhuzamosan segélyszervezetek visznek adományokat.

– Mióta a tűzszünetet kihirdették, nagyrészt nyugalom van, de legalább tíz kisebb támadásról, robbantásról tudunk, amit a terroristák követtek el – mondta az ukrán hadi szóvivő.

Az ENSZ megfigyelőket is küldene a tűzszünet felügyelésére. A szakadár donecki tartomány vezetői elismerték, hogy moszkvai parancsra álltak le a hadműveletekkel és bármikor újrakezdhetik a harcot.

Az EU vezetői és Barack Obama is szkeptikusak a tűzszünettel, mert úgy látják: az oroszok csak a saját katonai érdekük miatt állították le az offenzívát, és most újraszervezik a csapataikat. A BBC szerint ezt alátámasztja, hogy folyamatosan katonai menetoszlopokat látni a két ország határán.


– A múlt tapasztalatai alapján szkeptikusak vagyunk, hogy a szeparatisták betartják az egyezményt és hogy az oroszok felhagynak Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megsértésével. Ezt majd meglátjuk – mondta az amerikai elnök még pénteken, a NATO csúcson.

Mivel nem tudni, tartós lesz-e a tűzszünet, az EU és az Egyesült Államok továbbra is támogatja az Oroszország elleni szankciók szigorítását. Ha ezt megszavazzák hétfőn, akkor a gáz- és olajipari beruházásokat is be kell fagyasztani, és korlátozzák a számítástechnikai eszközök eladását is. A Kreml szerint ha szigorodnak a büntetőintézkedések, akkor Moszkva is szigorítja az európai termékekre vonatkozó embargót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!