2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

EP-választások: a kivándorlás és a bevándorlók a főtéma

A kivándorlás és a bevándorlók kérdése lehet a központi téma több országban is az európai parlamenti választások kampányában. Görögországban sok fiatal hagyja el az országot a magas munkanélküliség miatt, így itt őket próbálják megszólítani. Nagy-Britanniában pedig a britek többsége azt sem tudja, kik az EP-képviselői.

Négyévnyi gazdasági válság után Görögország vezeti az unió munkanélküliségi listáját, 26 százalékkal. Ez pont kétszer akkora, mint az uniós átlag. Ez is meghatározhatja a közelgő európai parlamenti választások kimenetelét. A válság óta görögök tízezrei hagyták el az országot. „Azon gondolkodtam, hogy külföldre megyek, mint a barátaim, de aztán úgy döntöttem, hogy maradok. Meg akartam nézni, mire megyek magammal” – mondta egy vállalkozó.

Az athéni holland nagykövetség görögországi online üzletek létrehozását támogatja, ezzel is próbálják csökkenteni a kivándorlást. „Fiatal vállalkozóknak kívánunk lehetőséget adni, hogy saját üzletüket elindíthassák Görögországban akkor, amikor olyan nehéz döntések elé kényszerülnek, mint a külföldre költözés a munkanélküliség miatt” – mondta Anna Maria Poulis projektvezető.

Nagy-Britanniában az EP-választás központi témája a bevándorlás, de csak kevés plakát emlékeztet arra, hogy hamarosan európai parlamenti választások közelednek. „Semmit sem tudunk a választásokról. Britek vagyunk, nem tudunk arról semmit, mi zajlik Európában, részei vagyunk de semmit sem tudunk” – mondta egy egyetemi technikus.


Egy friss tanulmány szerint a britek és az európai intézmények közötti szakadék szélesebb, mint valaha. „A brit szavazók 95 százaléka azt sem tudja, hogy kik az EP-képviselőik, ami nagyon rémisztő, és egy újabb bizonyíték arra, hogy mekkora szakadék van a brit választók és az európai ügyek között. Egy egyszerű dolgot tehetünk, megváltoztatjuk a választási rendszert” – mondta Katie Ghose, a Választási Reform Társaság vezetője.

A közvélemény-kutatási adatok az euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Párt sikerét prognosztizálják, ami politikai földrengést okozhat a szigetországban. David Cameron konzervatív miniszterelnök megígérte, hogy újratárgyalja a brit–EU viszony feltételeit, ha jövőre újraválasztják és 2017-re népszavazás kiírását is meglebegtette.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!