2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

ENSZ-jelentés: 50 millióra nőtt a modernkori rabszolgaságban élők száma

Jelentősen megnőtt, mintegy 50 millióra emelkedett az elmúlt években a világban azoknak a száma, akiket akaratuk ellenére munkára vagy házasságra kényszerítettek - közölte a modernkori rabszolgaságról hétfőn kiadott jelentésében az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO).

  • ENSZ-jelentés: 50 millióra nőtt a modernkori rabszolgaságban élők száma

Az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (ILO) és a Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (IOM) a Walk Free Foundation nevű civil szervezettel közösen közzétett legfrissebb jelentése rámutatott, hogy a koronavírus-járvány, a fegyveres konfliktusok és a klímaváltozás miatt az oktatásban és a foglalkoztatásban világszerte súlyos zavarok keletkeztek, amelyek még inkább növelték a mélyszegénységet és a kényszerű elvándorlást.

Az ILO által közölt legfrissebb adatok szerint 2021-ben 27,6 millió ember - közülük több mint 3,3 millió gyerek - végzett kényszermunkát, és 22 millió ember élt kényszerházasságban. A házasságra kényszerítettek több mint kétharmadát nők és lányok tették ki.

A legutóbb közzétett, 2016-os adatokhoz képest mintegy 9,3 millióval nőtt a modernkori rabszolgaságban élő emberek száma.

A friss jelentés szerint a kényszermunka több mint fele a magas jövedelmű, illetve a közepes jövedelem magasabb kategóriáihoz tartozó országokban fordult elő, a bevándorló munkavállalók pedig több mint háromszor nagyobb valószínűséggel váltak érintetté.

A jelentés kitért Katarra, amelyet a novemberi FIFA labdarúgó-világbajnokságra való felkészülés közben sokan vádoltak azzal, hogy megsérti a vendégmunkások jogait. Az ILO 2018 áprilisában irodát is nyitott Dohában, s mint írták, azóta jelentős volt az előrelépés a több százezer bevándorló munkavállaló élet- és munkakörülményeinek tekintetében.

A katari világbajnokság vezérigazgatója csütörtökön kijelentette, hogy Katar minden megalapozott kritikára válaszolt, de az országot sok nem tényeken alapuló, igazságtalan kritika is érte a világbajnokság megrendezésével kapcsolatban.

Az ILO-jelentés a Kína egyes térségeiben alkalmazott kényszermunkával kapcsolatos aggodalmakról is beszámolt az ENSZ emberi jogi biztosának augusztus 31-én publikált jelentésére hivatkozva, amely szerint Kínában súlyosan megsértették az emberi jogokat, és az ujgurok, valamint más muszlimok fogva tartása Hszincsiangban emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet. Kína viszont határozottan tagadta az ENSZ-jelentésben szereplő megállapításokat.

A hétfőn közzétett dokumentum szerint világszerte szinte minden 150. ember modernkori rabszolgaként él.

Guy Ryder, az ILO főigazgatója nyilatkozatában megdöbbentőnek nevezte, hogy a modern rabszolgaság felszámolásában nem történt előrelépés, és felszólította a kormányokat, s mellettük a szakszervezeteket, a munkaadói szervezeteket, a civil társadalmat és az átlagembereket is, hogy küzdjenek "az emberi jogok ilyen alapvető megsértése ellen".

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!