2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

ENSZ: Iránnak szabadon kell engednie a politikai foglyokat

Iránnak szabadon kell engednie az összes bebörtönzött politikai foglyot - jelentette ki kedden Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki ezzel kapcsolatban arra hivatkozott, hogy a koronavírus-járvány súlyos veszélyt jelent a közel-keleti ország túlzsúfolt börtöneiben.

  • ENSZ: Iránnak szabadon kell engednie a politikai foglyokat

Bachelet külön hangsúlyozta a 30 éves börtönbüntetését töltő Naszrin Szotudeh, Szaharov-díjas emberi jogi ügyvéd esetét. "Nagyon aggódom amiatt, hogy Naszrin Szotudeh élete veszélyben van" - jelentette ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki ezzel kapcsolatban rámutatott az éhségsztrájkot folytató Szotudeh romló egészségi állapotára, akit a múlt héten alternatív Nobel-díjjal tüntettek ki.

Irán a koronavírus-járvány által leginkább sújtott közel-keleti ország, az országban közel félmillió koronavírus-fertőzöttet ás a fertőzésből eredő mintegy 27 ezer halálesetet regisztráltak eddig.

A közel-keleti országban 120 ezer rabot engedtek ideiglenesen szabadon februárban azt követően, hogy a koronavírus-járvány elérte a börtönöket is, megakadályozandó a további fertőzéseket, mindazonáltal e rendelkezés a nemzetbiztonság megsértése címén hosszú távú börtönbüntetésre ítélt emberekre nem vonatkozott. Emiatt a bebörtönzött emberi jogi aktivisták, ügyvédek, környezetvédők és egyéb másként gondolkodók továbbra is rács mögött maradtak.

"Az eltérő vélemény kifejezése nem bűncselekmény. Alapvető jog, amelyet védeni kell" - mondta Bachelet, aki felszólított a politikai foglyok feltétel nélküli szabadon engedésére.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!