2024. 07. 15. Hétfő Henrik, Roland napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

ENSZ: a klímaváltozás lassú kezelése nehezíti a fejlesztési célok teljesítését is

Az országok világszerte továbbra is messze elmaradnak attól, hogy eleget tegyenek a klímaváltozás megfékezéséért, és ez az ENSZ számára is megnehezíti, hogy elérje fejlesztési céljait - hívta fel a figyelmet legújabb, csütörtökön ismertetett jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

  • ENSZ: a klímaváltozás lassú kezelése nehezíti a fejlesztési célok teljesítését is

A United in Science című jelentésben a világszervezet több szakosított szervezete is közreműködött. A szakértők ebben megerősítették, hogy a kormányzatok nem vállalták az üvegházhatású gázok olyan mértékű csökkentését, amely lehetővé tenné a párizsi klímaegyezményben kijelölt célok elérését. Mindebből az is következik, hogy nehéz lesz 2030-ra teljesíteni az ENSZ által kitűzött 17 fenntartható fejlődési célt.

A 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményben az országok azt határozták el, hogy 2 vagy lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a globális felmelegedés mértékét. Ehhez 30, illetve 45 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2010-es szinthez képest.

A jelentésben rámutattak: 2022-ben az előző évhez képest 1 százalékkal emelkedett a szén-dioxid-kibocsátás, és idén januártól júniusig ez az emelkedés valószínűleg már elérte a 0,3 százalékot.

Jelenleg az országok olyan mértékben vállalták a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, amelynek következtében a globális átlaghőmérséklet valószínűleg 2,6 Celsius-fokkal fog emelkedni az iparosítás előtti (1850-1900) időszakhoz képest.

A WMO jelentésében kiemelte, hogy "nagyszabású és rendszerszintű átalakulásra lenne szükség rövid időn belül annak érdekében, hogy gyorsabb előrelépést lehessen elérni". A szervezet figyelmeztetett egyúttal arra is, hogy a Föld éghajlatában bekövetkezett bizonyos változásokat jó eséllyel már nem lehet visszafordítani. Pillanatnyilag a 17 fenntartható fejlődési célnak mindössze 15 százalékáról lehet elmondani, hogy megvalósítása jó úton halad - tették hozzá.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

III. Károly király üzent Gareth Southgate-nek

III. Károly király üzent Gareth Southgate-nek

A brit uralkodó szerint Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és stábja annak ellenére is emelt fővel térhet haza a németországi Európa-bajnokságról, hogy a csapat a vasárnap esti berlini döntőben 2-1 arányban vereséget szenvedett Spanyolországtól.
Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!