2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Élve temették el őket

A magyar kormány 70 ezer eurós sürgős humanitárius segélyt nyújt a keresztény közösségeknek és a kurdisztáni hatóságoknak - közölte Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter az egyik közösségi portálon. Korábban helyettese Szijjártó Péter nyilatkozta azt a Távirati irodának, hogy a NATO és az Európai Tanács elé viszi a magyar kormány az iraki keresztények védelmét. Az amerikai haderő ismét bombázta Észak-Irakban a szélsőséges muszlimok állásait egy vallási kisebbség, a jaziditák védelmében. Az iraki emberi jogi miniszter szerint az iszlamisták félezer embert, köztük nőket is gyerekeket öltek meg, többeket élve temettek el. A jaziditák egyistenhívők, a szélsőséges muszlimok sátánimádóknak tartják őket.

A jazidita vallási kisebbséghez tartozó gyermekek sírnak az észak-iraki hegyekben, ahol hőség van, az ivóvíz és az élelmiszer pedig fogytán. Az elmúlt napokban 50 ezren menekültek el az iszlamisták elől, akik egyre nagyobb területeket foglalnak el a kurdok lakta térségben. A dzsihadisták a kurd nemzetiségű, egyistenhívő jaziditákat sátánistáknak tartják, és állítólag megkezdték kiirtásukat. Az iraki emberi jogi miniszter szerint az áldozatok száma eléri a félezret, többeket élve temettek el, asszonyok százait pedig rabszolgának hurcolták el. A szélsőségesek saját államot hoznának a térségben.

Menekülnek az iszlamisták elől a keresztények is: sokan templomokban húzzák meg magukat. „Tragikus körülmények között élünk, és senki sem nyit nekünk ajtót. Nincs élelmünk, nincs vizünk. El kellett jönnünk az otthonunkból, az emberek betegek. Szeretnék visszatérni haza, hogy ott haljunk meg. Hadd öljenek meg minket, vagy legyen már valami megoldás. A gyerekek haldokolnak” – mondta egy keresztény asszony könnyeivel küszködve.

Az Egyesült Államok után Franciaország és Nagy-Britannia is segélyeket küldött a térségbe, az élelmiszer-csomagokat repülőről dobják le. Az amerikai légierő robotrepülők segítségével bombázza a dzsihadisták állásait. „Folytatni fogjuk a katonai segítségnyújtást az iraki kormánynak és a kurd erőknek, hogy harcoljanak a terroristák ellen, és megakadályozzák, hogy azok állandósítsák hatalmukat” – nyilatkozta Barack Obama amerikai elnök, aki a szárazföldi beavatkozást elvetette. Az Egyesült Államok 2003-ban, hamis indokok alapján, ENSZ-felhatalmazás nélkül rohanta le Irakot, amelyet azóta polgárháború sújt. Amerika 2011-ben kivonta csapatait. Egyes becslések szerint 2003 óta több száz ezer civil halt meg a harcokban, a menekültek számát pedig milliókra teszik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!