2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Elrendelték Nagy-Britannia első, hőség miatti vörös riasztását

A brit hatóságok hétfőre és keddre első ízben hirdettek négyes, azaz legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet, mivel Anglia déli és középső térségeiben a hét első felében rendkívüli hőség várható.

  • Elrendelték Nagy-Britannia első, hőség miatti vörös riasztását

A négyes riasztási fokozat hivatalos meghatározása szerint a szélsőségesen meleg időjárás nemcsak a lakosság magas kockázati csoportjaiban, hanem egészséges emberek körében is megbetegedéseket, sőt haláleseteket okozhat.

"Nehéz 48 óra elé nézünk" - mondta Kit Malthouse kormányzati illetékes a BBC rádiónak.

A vasúti közlekedés üzemeltetői arra kérték az embereket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, mert a hőség miatt akadozhat az áramellátás, meggörbülhetnek a sínek, ami késésekhez vezethet. Kedden egyes szakaszokon ideiglenesen le is zárják a vonatközlekedést.

A londoni metróhálózat ideiglenes sebességkorlátozásokat léptetett életbe hétfőre és keddre, ami azt jelenti, hogy csökkentik a járatok számát és az utazás a megszokottnál több időt vesz igénybe.

Az egészségügy leterheltségét előjegyzések törlésével csökkentették. Többfelé zárva maradtak és távoktatásra álltak át az iskolák vagy rövidítették a tanítási napot, illetve medencét és párakaput állítottak fel.

A chesteri állatkertet két napra bezárták.

Több gyárban korábban kezdődött a munka, hogy kíméljék a dolgozókat a hőségben.

A meteorológiai intézet figyelmeztetett, hogy hétfő éjszaka a meleg miatt különösen nehéz lesz majd pihenni. Kedden tovább fokozódhat a hőség: jó esély van rá, hogy a 40 vagy akár a 41 Celsius fokot is eléri a hőmérséklet. Ezzel megdőlhet az Egyesült Királyság melegrekordja, amelyet Cambridge-ben jegyeztek fel 2019. július 25-én, amikor 38,7 fokot mértek.

A brit meteorológiai intézet rámutatott: az Egyesült Királyságban jelenleg átlagosan 100-300 évente van esély olyan nyarakra, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 40 fokot, de az előrejelzési modellek alapján 2100-ra az ilyen nyarak ismétlődései közötti átlagos időszak 15 évre csökkenhet - még akkor is, ha sikerül megvalósítani a felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére kidolgozott terveket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!