2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Elkészült a néppárti recept a Fidesz jogainak csorbítására

Az Európai Néppárt EP-frakciójában elkészültek a recepttel a Fidesz jogainak csorbítására. Túlzó és szigorú módon változtatnák meg a politikai csoport eljárási szabályzatát, ezentúl mindössze harminc képviselő elég lehet egész delegációk kizárásának kezdeményezésére - írja a Magyar Nemzet.

  • Elkészült a néppárti recept a Fidesz jogainak csorbítására

Az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójában elkészült a működési szabályzat tervezett módosítása, amely immár valóban lehetővé tenné, hogy a kollektív bűnösség elve szerint akár egy egész nemzeti delegációt felfüggesszenek vagy kizárjanak a politikai csoport tagsága mindössze tizenöt százalékának kezdeményezésére. A szövegtervezetbe belekerült az is, hogy a szankcionálandó párt tagjai nem szavazhatnának az ügyükben. A néppárti frakció azt is egyértelművé tenné, hogy az ernyőpártbeli felfüggesztés automatikusan a frakcióbeli jogok felfüggesztéséhez vezet – derült ki a Magyar Nemzet birtokába jutott néppárti dokumentumból.

A jócskán átdolgozott eljárási szabályzattal a Fideszt akarják megregulázni. Szigorú, túlzó és példa nélküli reformot harangoztak be.

A néppárt még múlt év végén állított fel öttagú munkacsoportot az eljárási szabályzat felülvizsgálatára. Már ebben is zömében a magyar kormánypárttal szemben kritikus EP-képviselők vettek részt, például az osztrák Othmar Karas, aki akkoriban Deutsch Tamás frakcióból való kizárását is kezdeményezte.

Kollektív bűnösség: megteremtik a lehetőséget egész delegációk kizárására

A politikai csoport működési szabályzatának reformja ennek megfelelően lényegében „recept” a magyar kormánypárt jogainak csorbítására, hiszen az EPP a kizárást és a tagság ideiglenes felfüggesztését is már-már nevetséges módon megkönnyítené.

  • A kizárásra és felfüggesztésre korábban csak adott képviselő esetében volt lehetőség, a friss javaslatban ugyanakkor már – a kollektív bűnösség elve alapján – egész delegációk tagságára kiterjesztenék ezeket a szankciókat. Mind a kizárást, mind pedig a tagság ideiglenes felfüggesztését a frakció elnöksége, vagy a politikai csoport tagságának 15 százalékát adó képviselők kezdeményezhetnénk, feltéve, hogy utóbbiak legalább négy nemzeti delegációból származnak. Matematikailag ez azt jelenti, hogy az egykor a Fidesz kizárását kezdeményező Benelux és északi törpepártok akaratára szabnák az eljárást, tehát immár az ő csekély politikai súlyuk is elég egy egész delegáció kizárásának kezdeményezésére. A 182 fős politikai csoport mindössze harminc képviselője elég lehet az eljárás megindításához.
  • Sem a kizárás, sem pedig – a működési szabályzatban gyakorlatilag vadonatúj részt jelentő – felfüggesztés esetében a szóban forgó delegáció nem voksolhatna a saját ügyében. A delegáció felfüggesztése azt a következményt vonná maga után, hogy a tagok többek között nem szólalhatnak fel a néppárt nevében a plenáris üléseken, nem viselhetnek tisztségeket a politikai csoportban, és nem készíthetnek jelentéseket. Ez ugyanakkor jogilag is visszás, hiszen az európai parlamenti képviselőket közvetlenül a polgárok bízták meg saját érdekeik európai szintű képviseletével – a néppárt tehát most az ő érdekvédelmüket csorbítaná a politikusok jogainak lenullázásával.
  • Mind a kizárás, mind a felfüggesztés esetében a néppárt szavazásra jogosult EP-képviselőinek az egyszerű többsége is elegendő a kezdeményezés sikeréhez. Ez olyannyira alacsony küszöb, hogy magukban a tagpártokban is példa nélküli. Azok saját eljárási szabályzata is szigorúbb követelményeket állít a tagok eltávolításának és jogfosztásának feltételéül.
  • A friss terv szerint az ernyőpárt és a parlamenti frakcióbeli tagság között automatizmus is létrejönne – amennyiben előbbi egy tagpártot felfüggeszt vagy kizár a soraiból, a döntés az európai parlamenti csoportra is alkalmazandó. Utóbbi bekezdés egyértelműen a Fidesz ügyére reflektál: a magyar párt ugyanis 2019 óta felfüggesztett tagsággal bír az Európai Néppárt ernyőpártjában, ám annak parlamenti frakciójában lényegében teljes jogú munkát folytat. Ezt már többen, főleg a Benelux és északi törpepártok – a mostani módosítás szorgalmazói – kifogásolták. Visszamenőleges hatállyal ezt az automatizmust nem alkalmaznák a magyar kormánypárt esetében, információink szerint erről legalábbis ígéret hangzott el a néppárt EP-frakciójában.
  • A tagság felfüggesztésénél a párt azt is kikötné, hogy egész delegációk esetében a felfüggesztés maximum hat hónapra szólhat, s azt legfeljebb újabb fél évvel lehetne meghosszabbítani. Amennyiben ez idő alatt sem születik döntés a jogok visszaállításáról vagy a tagpárt kizárásáról, az ügyben automatikusan szavazást kell kiírni.

Arra még van lehetőség, hogy a beharangozott tervezethez a tagok módosításokat javasoljanak, még mielőtt azt a frakció kétharmados többséggel elfogadja.

Utóbbira február végéig kerülhet sor. Noha a kizárásra és felfüggesztésre vonatkozó új szabályok látványosan a Fideszre íródtak, a frakcióvezetés azt következetesen tagadja. – Ez nem a Fidesz ellen irányul – hangzott el többször az e heti frakcióülésen.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!