2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Elfogadta a költségvetés módosítását az ukrán parlament

Elfogadta hétfői rendkívüli ülésén az ukrán parlament az idei állami költségvetés módosítását, amelyet a koronavírus-fertőzés elleni védekezés tett szükségessé, s amelyben egyebek mellett több mint a háromszorosára növelték a büdzsé hiányát.

  • Elfogadta a költségvetés módosítását az ukrán parlament

A rendkívüli ülésen a képviselők - néhány kivételtől eltekintve - szinte mindannyian arcmaszkot és gumikesztyűt viseltek. A kormány által benyújtott javaslatot 249 képviselő hagyta jóvá a 450 tagú törvényhozásban.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint Denisz Smihal miniszterelnök az előterjesztést ismertetve hangsúlyozta, hogy a javaslat kiemelten kezeli a koronavírus-járvány elleni küzdelem finanszírozását, ideértve az egészségügyi kiadások 16,4 milliárd hrivnyával való megemelését (egy hrivnya körülbelül 12 forint). Ezen felül a nyugdíjak biztosítására még további 29,7 milliárd, egyéb szociális költségekre 19,5 milliárd hrivnyát irányoz elő. Kiemelte, hogy az új koronavírus elleni küzdelemre elkülönített pénzügyi alap 64,7 milliárd hrivnyát tesz ki, amit elsősorban az egészségügyi dolgozók bérkiegészítésére, orvosi felszerelések vásárlása és a munkanélkülivé váltak és az egészségügyi alkalmazottak családjainak támogatására fordítanak.

A költségvetési hiányt a korábbinak több mint a háromszorosára, azaz 298,4 milliárd hrivnyára emelte a kormány. A bevételi oldalt 119,7 milliárddal, vagyis 11 százalékkal csökkente, és most 975,8 milliárd hrivnyát tesz ki, a kiadásokat viszont 82,4 milliárd hrivnyával, azaz 7 százalékkal növelte, így elérte a 1 266,4 milliárd hrivnyát.

Elhalasztja a kormány az idénre tervezett nagyobb állami privatizációkat is - emelte ki az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A parlament honlapján közzétett előterjesztésből a hírportál kiemelte még, hogy a kormány prognózisa szerint idén a bruttó hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékkal fog visszaesni - szemben a korábban betervezett 3,7 százalékos növekedéssel -, a munkanélküliség 9,4, az infláció 8,7 százalékos lesz és a reálbérek 0,3 százalékkal csökkennek.

Az ülésen a parlament elvetette a földeladási moratórium feloldásáról elfogadott törvényjavaslat ellen benyújtott összes indítványt, így elhárult az akadálya annak, hogy a jogszabályt a házelnök, majd az államfő aláírja és utána hatályba léphessen.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!