2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Elkobozhatják a reptéren a mobiltelefonokat és laptopokat

Terrorveszélyre hivatkozva ezentúl csak teljesen feltöltött mobiltelefonokat, laptopokat és elektronikus eszközöket lehet felvinni az Egyesült Államokba tartó tengerentúli járatokra. Az amerikai légügyi hatóság ugyanis szigorít a szabályozáson, az eszközöket ráadásul a poggyásszal együtt kell feladni.

Alaposan átvizsgálják az utasokat a brit és más európai repülőtereken. A biztonsági emberek fémdetektorokkal nem érzékelhető, úgynevezett „csendes bombákat” keresnek, amerikai hírszerzési adatok szerint ugyanis a dzsihadisták ilyen eszközökkel terveznek támadásokat az Egyesült Államokba induló gépek ellen. „A mi dolgunk az, hogy megpróbáljuk megelőzni a következő támadást, és nem az, hogy reagáljunk a legutóbbira. Figyeljük, hogy mi történik a világban, és tudjuk, hogy továbbra is létezik terrorfenyegetettség, főleg ami a légi közlekedést illeti. Ezért elrendeltem, hogy fokozzuk a repülésbiztonságot azokon a repülőtereken, amelyek Amerikába indítanak járatokat. Ez nem túlreagálás és nem spekuláció, hanem olyasmi, amire szükség van” – mondta a belbiztonsági államtitkár, Jeh Johnson.

Az egyik legnagyobb európai repülőtéren, Frankfurtban és a londoni Heathrow-n az utasok cipőit és elektronikai eszközeit is átvizsgálják. A mobiltelefonokat, táblagépeket és laptopokat csak teljesen feltöltve lehet felvinni a gépekre. „Tudjuk, hogy létezik egy ember Jemenben, aki bombákat készít és tervez az al-Kaida számára, és nagyon jó ebben. Olyan bombákat készít, amelyeket nagyon nehéz észrevenni, még akkor is, ha ott vannak a szemed előtt. Tehát van valaki, aki szemben áll velünk, és mindig új dizájnt alkalmaz: ma például egy iPad, holnap pedig egy tintapatron formájában” – fogalmazott egy brit bombaszakértő.

Az al-Kaida jemeni és szíriai szárnya a napokban egyesült, és amerikai nemzetbiztonsági illetékesek szerint a robbanóeszközök új generációjának kidolgozására törekszik. Amerikai biztonsági szakértők feltételezik, hogy a támadók nyugati útlevelekkel rendelkeznek, őket ugyanis kevésbé ellenőrzik. Az utóbbi időben megnövekedett azoknak a nyugati születésű muszlimoknak a száma, akik a Közel-Keletre utaztak, ott kaptak kiképzést, és részt vettek a harcokban Szíriában vagy Irakban. Az ő visszatérésüktől tartanak leginkább Európában és az Egyesült Államokban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!