2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Egyre többen akarnak Európába jutni

Egyre több migráns érkezik a balkáni útvonalon Görögország felől. A menekültek Magyarországon és Romániát át szeretnének Nyugat-Európába jutni. A hatóságok szerint jelenleg 26 ezer illegális bevándorló tartózkodik a görög szigeteken a túlzsúfolt táborokban, akik szintén elindulnának észak felé.

  • Egyre többen akarnak Európába jutni

Kisebb sátorvárost alakítottak ki a menekültek Szabadkánál arra várva, hogy átkelhessenek a határon az Európai Unió területére. A szerb Menekültügyi Központ szerint a Vajdaságban mintegy 1000 migráns várja, hogy átjuthasson a szomszédos országokba, ahonnan a végcél Nyugat-Európa.

Franciaországba tartok. A feleségem és a fiam ott vannak. A fiam éppen koronavírusos. Nagyon rossz ilyen híreket hallani távol tőlük Szerbiában

- mesélte ez a marokkói férfi.

A hatóságok szerint további 1000 ember tartózkodik Belgrádban. Sokan közülük parkokban, vagy a folyóparton élnek sátoroznak le, mielőtt továbbindulnának észak felé.

A menekültek arra panaszkodtak, hogy habár a többi ország határán könnyedén átjutottak, a magyar határt lehetetlen átlépni.

Mindannyiunknak sikerült átszöknünk a török határon, majd átjöttünk a görög, és a szerb-albán határon is. Most megálltunk itt Szerbiában, mert nagyon nehéz átlépni Magyarország, vagy Románia felé

- mesélte ez a Szíriából érkezett férfi.

Szakértők szerint az új uniós menekültügyi javaslatcsomag miatt újra nagy tömegben indulhatnak el a menekültek Európa felé.

A szerb menekültügyi főbiztosság szerint az elmúlt évben így is nőtt az illegális határátlépők száma.

26 ezer illegális bevándorló tartózkodik a görög égei-tengeri szigeteken 

Egyre rosszabb a helyzet Görögországban is. A hatóságok csaknem ezer migránst szállítottak el a túlzsúfolt égei-tengeri menekülttáborokból a szárazföldre, hogy tehermentesítsék a szigeteket. A menekültek nagy része a Leszboszon leégett sátorvárosból érkezett, amelyet a gyanú szerint elégedetlen táborlakók gyújtottak fel. Az embereket az elkövetkező két hónapban ideiglenesen szállodákban helyezik el.

A zsúfolt sátorvárosokban a koronavírus terjedésével is egyre tarthatatlanabb a helyzet.

A görög bevándorlási minisztérium szerint a következő hetekben és hónapokban folytatni fogják azoknak az embereknek az áttelepítését a szárazföldre, akik menedékkérelmét elfogadták. A problémát azonban az jelenti, hogy akik kérelmét elutasították, azoknak is csak az egyharmada tér haza.

Jelenleg mintegy 26 ezer illegális bevándorló tartózkodik a görög égei-tengeri szigetek befogadóközpontjaiban, akik török partokról érkeztek és tovább indulnának észak felé.

Calais-ban is felszámolták a migránstábort

Felszámoltak egy nagyobb migránstábort Calais-ban is. A több mint 600 lakót befogadóközpontokba szállították. A város polgármestere szerint az utóbbi időben egyre több a migráns a városközpontban és a bevásárlóközpontok környékén. Sokan a La Manche csatornán próbálnak átjutni az Egyesült Királyság területére. Így megnőtt az embercsempész hálózatok száma is. London és Párizs eddig is számos megállapodást dolgozott ki, hogy megállítsa a folyamatot, azonban így is sokan érkeznek.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!