2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Egymilliárd eurónyi kárt okozott

Egymilliárd euróra becsüli a szerb kormány az árvízkárokat. Az adományozók belgrádi konferenciáján az Európai Unió képviselője 30 millió euró gyorssegélyt ajánlott fel.

Több mint 30 ezer embert telepítettek ki és csaknem kétezer épület dőlt össze az árvíz miatt Szerbiában. Mintegy 1,5 millió lakos volt az elmúlt napokban veszélyben, az úthálózatot pedig több tíz millió eurós kár érte. Az áradás legnagyobb mértékben az elektroenergetikai szektort és a mezőgazdaságot sújtotta – mondta Aleksandar Vucic miniszterelnök az árvízkárok enyhítése miatt szervezett támogatói konferencián. „Naponta 500 ezer és egymillió eurót költünk elektromos energia vásárlására a világpiacon. Van egy jó hírem a szerbiai lakosok számára. Ma újraindítottuk a széntermelést Kolubarában, és tízezer tonna szenet fogunk küldeni a Nikola Tesla Hőerőműbe” – fogalmazott a miniszterelnök.



Michael Davenport, az EU szerbiai delegációjának vezetője szerint a szerb kormány kiválóan dolgozott a rendkívüli helyzetben. Mint mondta, a nemzetközi közösség szolidaritást vállal a szerb néppel és támogatni fogja az ország újjáépítését. „Mintegy 30 millió euróra becsüljük azt az összeget, amit rövid időn belül, rendkívüli helyzetben el tudunk különíteni. Továbbá azt is felmérjük, miként tudjuk a már létező és folyamatban lévő projekteket az újjáépítésre fordítani” – közölte az EU szerbiai delegációjának vezetője.

A találkozó szervezője, Jadranka Joksimovic integrációért felelős tárca nélküli miniszter arra kérte a nemzetközi szervezeteket, hogy tegyenek meg mindent a károk enyhítése érdekében. A szerb kormány rövid időn belül felméri a károkat és maga készíti el a helyreállítás terveit. „A szerb kormány azonnal intézkedett a centralizáció, a kárfelmérés, a tervkészítés területén. Valamint meghatározta a felújítás sürgősségi sorrendjét az árvíz sújtotta területeken” – hangsúlyozta az integrációért felelős tárca nélküli miniszter.

A miniszterelnök szerint jelenleg lehetetlen pontosan meghatározni az árvízkár nagyságát. Annyi biztos, hogy meghaladja Szerbia GDP-jének 0,64 százalékát, vagyis a 175 millió eurót. Ez a feltétele annak, hogy az EU Szolidaritási Alapja támogassa az országot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!