2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Egymásnak adták a kilincset az európai külügyérek

Nyolcan megsebesültek egy robbanásban a kelet-ukrajnai Harkiv egyik kávézójánál. Az elmúlt napokban erősödtek a harcok a kormányerők és az oroszbarát szakadárok között, a térségben rendszám nélküli teherautók és tankok tűntek fel. Ukrajna szerint orosz katonai segítségről van szó, amit Moszkva tagad. Közben az ukrán külügyminiszter török és dán kollégájával folytatott gazdasági tárgyalásokat.

Először a török tárcavezető tárgyalt Kijevben ukrán kollégájával. „Törökország támogatja Ukrajna területi egységét, ideértve a Krímet. Törökország világosan kijelentette, hogy eddig sem tette, és ezután sem fogja elismerni a Krím félsziget törvénytelen megszállását” – mondta Mevlüt Cavusoglu.

Az ukrán külügyminiszter közölte, hogy Kijev nem ismeri el a választások eredményét az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területeken. ƒ„Az a komédia, amely Doneckben és Luhanszkban történt november 2-án, nem más, mint az alkotmányos rendbe való erőszakos beavatkozás” – jelentette ki Pavlo Klimkin.

Hírügynökségi jelentések szerint az ukrán és a török külügyminiszter megállapodott abban, hogy 2015-től szabad kereskedelmi övezetet hoznak létre a két ország között.

Néhány órával később Klimkin a dán külügyminisztert fogadta, akivel energiaügyekről is tárgyalt.

„Az energetikai szektorban is folytatni fogjuk a tárgyalásokat a jogrend szerint. Szeretnénk hozzájárulni és persze hasznot is húzni ebből az együttműködésből” – mondta Martin Lidegaard dán külügyminiszter.

Részleteket az ukrán külügyminiszter sem árult el. „A legközelebbi jövőben megállapodást tervezünk kötni a dán energetikai központ megnyitásáról. Ez speciális kétoldalú központ lesz az ukrán energiaügyi minisztériumon belül.”

Az orosz energiától való függőség enyhítése az ukrán belpolitikában is állandó kérdés. Moszkva a csapok elzárásával fenyegeti Kijevet, ha nem fizeti ki tartozását. Európa viszont attól tart, hogy ha Oroszország leállítja a szállításokat, Ukrajna megcsapolja a más országoknak szánt gázt, ahogy tette azt többször is az elmúlt években.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!