2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Egyedül alakíthat kormányt a fölényes győzelmet aratott ellenzék

Földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az ellenzék az indiai parlamenti választáson. Narendra Modi pártja az előzetes eredmények alapján egyedül alakíthat kormányt. A Gandhi családhoz kötődő kormányzó Kongresszus párt eddigi legnagyobb vereségét szenvedte el.

„A választók döntöttek, és ezt tiszteletben tartjuk” – ezekkel a szavakkal jelentette be a történelmi választási kudarcot az indiai kormánypárt vezetője. A Gandhi családhoz köthető politikai erő az 1947-es függetlenedés óta az ország domináns pártja volt, de ez most megváltozhat. Az ellenzéki, hindu nacionalista Bharatiya Janata párt földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a hat hétig tartó voksoláson. Ez azt jelenti, hogy nem lesz szüksége koalíciós partnerekhez a kormányalakításhoz. A párt miniszterelnök-jelöltjének első útja édesanyjához vezetett, és a hindu hagyomány szerint az áldását kérte.


Narendra Modi győzelmi beszédében a gazdasági növekedés felgyorsítását és tiszta kormányzást ígért. A párt elnöke szerint az indiaiak a változásra szavaztak. „Boldog, fejlődő és erős Indiát fogunk teremteni, amely mentes a félelemtől, az éhínségtől és a terrorizmustól. A szlogenünk az volt, hogy India jó időszak elé néz, nos, most ez az időszak megkezdődött” – fogalmazott Nitin Gadkari.

Legutóbb 1984-ben aratott ekkora győzelmet indiai párt. Az üzletbarát politikai erő győzelméhez hozzájárult, hogy kampányában a gazdasági fejlesztésekre és a munkahelyteremtésre fókuszált, így meg tudta szólítani az egyre nagyobb számban szavazó fiatal indiaiakat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!