2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Külföld

Egy hónapra felfüggesztik a Westminster működését

  • Egy hónapra felfüggesztik a Westminster működését

Bejelentette tegnap Boris Johnson brit kormányfő, hogy kezdeményezi az uralkodónál a parlamenti munka október közepéig való felfüggesztését; ez szakértők szerint gyakorlatilag megfosztaná a képviselőket annak lehetőségétől, hogy jogszabályi úton elejét vegyék a brit euró­pai uniós tagság megállapodás nélküli esetleges megszűnésének.

II. Erzsébet brit királynő – akinek korlátozottak az alkotmányos jogkörei – pár órával később jóváhagyta a miniszterelnök tervét. A közlés szerint a törvényhozás munkáját szeptember első felében függesztik majd fel – jelentették hírügynökségek.

 Tüntető gúnyolja a demokráciát „eltemető” kormányfőt. Feszültség várható októberig

Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Johnson levélben tájékoztatta a parlament alsóházának tagjait szándékáról, amelynek értelmében az új parlamenti ülésszak október 14-én nyílik meg az uralkodó beszédével, amelyben ismerteti a kormány törvényhozási terveit.

A kormányfő sokszor kinyilvánított határozott álláspontja, hogy a brit EU-tagság október utolsó napján mindenképpen megszűnik, akár sikerül újratárgyalni az elődje, Theresa May által az EU-val elért, ám a parlament és a jelenlegi kabinet által később elvetett megállapodást, akár nem. Az alsóházban többségben vannak a megállapodás nélküli brexitet elutasító képviselők, a Konzervatív Párt pedig kisebbségben, az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt külső támogatásával kormányoz, és így is csak egyfős többséggel.

A miniszterelnök tegnap visszautasította a vádakat, hogy nem marad elég idő megvitatni a brexittel kapcsolatos lehetőségeket. Az ellenzék szerint ugyanakkor az sérti a brit alkotmányosság központi elemét, a parlament szuverenitását.

A Liberális Demokraták sorai­ból egyenesen casus bellinek – háborús oknak – minősítették a lépést. A parlamenti ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn pedig előre hozott választásokat sürgetett és találkozót javasolt a vezető törvényhozóknak és az ellenzék vezetőinek annak megvitatására, miként hiú­síthatnák meg Johnson tervét.

A Labour helyettes vezetője, Tom Watson „a demokrácia elleni egészen botrányos támadásnak” nevezve szintén elítélte a felfüggesztést, ahogyan a Skót Nemzeti Párt élén álló Nicola Sturgeon is.

De kifogásolták a lépést a kormányzó Konzervatív Párt soraiból is. Philip Hammond, a May vezette előző kormány pénzügyminisztere – aki határozottan ellenzi a rendezetlen brexitet – „mélyen antidemokratikusnak” nevezte, John Bercow házelnök pedig „alkotmányos gyalázatként” jellemezte azt.

Szerinte teljesen nyilvánvalóan a kormányfő azt akarja megakadályozni, hogy a parlament megvitathassa a brexitet, és teljesítse kötelességét az ország sorsának alakításában.

 Pörög a turizmus Londonban, de a képviselőknek egyelőre várniuk kell. Az ellenzék casus bellinek minősítette a kormányfő lépését

Fotó: Reuters

 

Támogatást kapott viszont Johnson a tengerentúlról. „Éppen az a politikus, akire az Egyesült Királyságnak szüksége van”, írta tegnap Twitter-bejegyzésében Donald Trump a felfüggesztéssel kapcsolatos hírre.

Az amerikai elnök úgy vélte, bebizonyosodik majd, hogy Johnson nagyszerű kormányfő lesz, és szerinte Corbynnak nehéz dolga lesz egy bizalmatlansági indítvánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!