2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

EB: tovább folytatódik a vita az elnökjelöltről

A bizottsági elnökjelölt személyéről nem döntött az európai állam- és kormányfők értekezlete. A tagállami vezetők felhatalmazták az Európai Tanács elnökét, hogy kezdjen széles körű tárgyalásokat a jelöléssel, illetve Európa jövőjét illető legfontosabb kérdésekkel kapcsolatban. Közben az európai parlamenti pártok továbbra is saját elnökjelöltjüknek tekintik Jean-Claude Junckert.

Nem nevezett meg bizottsági elnökjelöltet kedd esti informális tanácskozásán az Európai Tanács. Az állam- és kormányfők két nappal az európai parlamenti választások után találkoztak – a napirenden a választások értékelése, illetve az ukrán elnökválasztás elemzése szerepelt. Ennek a testületnek a joga, hogy elnököt jelöljön az Európai Bizottság élére, a jelöltet pedig az Európai Parlament választja meg. A parlamenti frakciók a néppárti csúcsjelöltet, Jean-Claude Junckert javasolják elnöknek, az állam- és kormányfők közül azonban nem mindenki támogatja a luxemburgi politikust. Az ellenzők közé tartozik a magyar miniszterelnök is, aki szerint az intézményeknek tisztázni kell, hogy kinek mi a feladata.

– Nagyon messze vagyunk attól, hogy bármilyen párt- vagy személyi kapcsolatot fontoljunk meg, lényegi kérdésekről van szó, Magyarország számára a legfontosabb kérdés az alkotmányos identitásnak a kérdése, mert az elmúlt négy évben azt tanultuk meg, hogy anélkül, hogy felhatalmazta volna bizonyos lépésekre az alapszerződés az unió különböző intézményeit, mindenki igyekezett egy kicsit továbbmenni, mint ameddig egyébként a joga terjed. És ennek véget kell vetni, ezért nem támogatjuk az automatikus jelölést sem, nagyon szigorúan, pontosan, jogi kíméletlenséggel, ha szabad így fogalmaznom, tehát egy jogászi elkötelezettséggel a lopakodó szerződésmódosítás gyakorlatát abba kell hagyni, ezért nem kell most semmilyen személyi döntést hoznunk – mondta Orbán Viktor.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a találkozón az Európai Tanács elnökét bízták meg azzal, hogy tárgyalásokat folytasson. Mindezek végén kell majd Herman Van Rompuynak megjelölni azt a személyt, akit minden fél számára elfogadhatónak tart.

– A vezetők adtak nekem egy felhatalmazást, hogy kezdjem el a tárgyalásokat az Európai Tanács nevében. Felveszem majd a kapcsolatot az újonnan megalakuló parlamenti politikai csoportokkal, amint a frakciók létrejönnek és elnököt választanak. Kétoldalú tárgyalásokat folytatok majd az Európai Tanács tagjaival is, többek között az Európai Unió jövőbeli prioritásairól és stratégiai programjáról, majd jelentést teszek a tanácsnak – mondta Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

A találkozó másnapján az európai szocialisták frakcióvezetője, Hannes Swoboda csalódottan értékelte a helyzetet, szerinte nevetséges, hogy miközben a szocialisták is támogatják Jean-Claude Junckert, saját pártcsaládja akadályozza meg a jelölését az Európai Tanácsban.

A jelenlegi tervek szerint az Európai Bizottság új elnökét az új Európai Parlament július 17-én fogja megválasztani. Ez azonban nem kőbe vésett időpont, hiszen José Manuel Barrosónak novemberig tart a mandátuma. Amennyiben a tagállamok tartani akarják a július 17-i határidőt, akkor június végén a rendes csúcson, vagy pedig egy rendkívüli csúcstalálkozón kell döntést hozniuk a következő bizottsági elnök személyéről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!