2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

December 11-én már olthatnak az Egyesült Államokban

Hír TV

2020. november 23., hétfő 08:17

Az Egyesült Államokban már december 11-én elkezdődhet az oltás. Ezt a kormány által szervezett oltási kampány egyik magas rangú vezetője közölte a CNN hírtelevízióban. Az amerikai Pfizer és a német BioNTech pénteken adta be az engedélyeztetési kérelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalba. A vakcina a gyártók közlése szerint 95 százalékos hatékonyságú. A tervek szerint idén 50 millió, jövőre azonban már 1 milliárd 300 millió vakcinát készítenek. Donald Trump elnök azzal vádolta meg az amerikai-német céget, hogy szándékosan halasztották el bejelentésüket, ezzel rontva az ő újraválasztási esélyeit. Az oxfordi vakcina hatékonysága 62-90 százalék közötti.

Alkalmazási technikáktól függően 62-90 százalékos hatékonyságúnak bizonyult az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű koronavírus-vakcinája. 

Az egyetemi kutatócsoport hétfői beszámolója szerint a 24 ezer önkéntes bevonásával Nagy-Britanniában, Brazíliában és Dél-Afrikában elvégzett próbák azt mutatták, hogy azok közül, akik két, nagy dózisú hatóanyagot tartalmazó oltást kaptak, 30-an fertőződtek meg később az új típusú koronavírussal. Abban a próbacsoportban viszont, amelynek hatóanyag nélküli szert adtak be, 101 fertőződés történt. Ez a jelentés szerint 62 százalékos hatékonyságnak felel meg.

A kutatók ismertetése szerint azonban a hatékonyság 90 százalékra emelkedett abban a csoportban, amelynek tagjai először egy alacsony, majd egy magas hatóanyag-dózisú vakcinát kaptak.

Az oxfordi tudóscsoport számítási módszertana szerint a két alkalmazási módszer hatékonysági átlaga 70,4 százalék, és az eredmények rendkívül kedvezők.

 

Hír TV/MTI