2020. október 29.,
csütörtök, Nárcisz napja

Danko: A szlovák parlament is álljon ki Magyarország mellett

MTI

2018. október 13., szombat 17:12, frissítve: szombat 17:19

Andrej Danko szlovák parlamenti elnök szombaton közölte, kezdeményezni akarja, hogy a cseh törvényhozás példáját követve a szlovák parlament is álljon ki Magyarország mellett a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.

Danko a visegrádi országok (V4) parlamenti elnökeinek szombaton zárult kétnapos kassai nem hivatalos találkozóját követő sajtóértekezleten kijelentette: a felelős politikai vita után igyekszik kezdeményezni a cseh parlamentéhez hasonló lépés megtételét Szlovákiában.

„Világosan ki kell mondani, hogy a lengyel és magyar testvéreinkre és barátainkra kiszabott esetleges szankciókat nem lenne szabad elfogadni, amíg nem használjuk ki a demokratikus mechanizmusok nyújtotta összes lehetőséget a helyzet tisztázására” - mondta.

A cseh parlament alsóháza a közelmúltban határozatot fogadott el, amelyben kiállt Magyarország mellett és elítélte az Európai Parlament (EP) által elfogadott Sargentini-jelentést. Az EP döntése értelmében megindulhat Magyarország ellen az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás.

Marek Kuchcinski, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm elnöke szintén bírálta az EP Magyarországgal kapcsolatos döntését. Kijelentette: az Európai Parlament és az Európai Unió vezetése többször is túllépik jogköreiket, ami elfogadhatatlan.

Andrej Danko szerint a négy visegrádi ország támogatja az Európai Uniót és nem kérdőjelezi meg tagságát a szervezetben, de igyekszik rámutatni a valódi problémákra, és beszélni róluk.