2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Csoportot állítottak fel az amerikai szenátusban a fegyverbirtoklás megreformálására

Tíztagú csoport alakult demokrata és republikánus párti politikusokból az elmúlt hetek fegyveres tragédiáira reagálva az amerikai szenátusban, amelynek tagjai június elején tervezik a felsőház elé terjeszteni a lövöldözéseket megakadályozni hivatott törvényjavaslatukat.

  • Csoportot állítottak fel az amerikai szenátusban a fegyverbirtoklás megreformálására

A csoport által tárgyalt témakörök között szerepel az iskolák biztonságának növelése, - nem csak anyagi forrásokkal, hanem akár rendőrökkel vagy biztonsági őrökkel -, a fegyvervásárlásokhoz kapcsolódó fokozott háttérellenőrzés, valamint az úgynevezett "vészcsengő törvény", amely lehetővé tenné a fegyverek ideiglenes elkobzását a hatóságoknak, amennyiben az adott személy esetében orvosi vélemény ön- vagy közveszélyesnek nyilvánítja a fegyver birtokosát.

A tízfős csoport csütörtökön ülésezett másodszor. Chris Murphy demokrata párti szenátor a Twitteren megosztott bejegyzésében leírta, tisztában van vele, hogy "nem jók az esélyeik", ugyanis tíz republikánus párti szenátor voksára volna szükség a törvényjavaslat elfogadásához. A szenátor azonban hozzátette, "tartoznak a szülőknek és a gyerekeknek" annyival, hogy legalább megpróbálnak előrébb jutni a fegyvertartás kérdésében.

A szenátus csütörtöki ülésén 47-47 szavazati arányban elbukott a belföldi terrorizmust ellen beterjesztett törvényjavaslat. Legalább 60 támogató szavazatra lett volna szükség ahhoz, hogy a törvényjavaslatot tovább vihessék.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivő a szenátus csütörtöki szavazására reagálva elmondta, hogy az elnöki hivatal "csalódott" az eredményt illetően, hiszen a törvényjavaslat építő jellegű párbeszéd kezdete lehetett volna a belbiztonság és a fegyverbirtoklás ügyében. A szóvivő szerint "szégyenletes", hogy a többi között az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (National Rifle Association, NRA) is az ilyen intézkedések útjába áll, Jean-Pierre szerint ugyanis az NRA "csak fokozza a problémát, nem pedig megoldani igyekszik". A szóvivő hangsúlyozta, hogy "az elnök is világosan megmondta, hogy ideje cselekedni".

A The Hill című, amerikai törvényhozással foglalkozó hírportál közlése szerint mindazonáltal észlelhető némi nyitottság a Republikánus Párt részéről a fegyverbirtoklás és fegyvervásárlás megreformálása területén. Mint írják, Mitch McConnell, a Republikánus Párt szenátusi frakcióvezetője csütörtökön a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy felkereste John Cornyn texasi szenátort, s megállapodtak abban, hogy felkeresik a Demokrata Párt azon képviselőit, akik nyitottak a kétpárti párbeszédre, és megpróbálnak közös nevezőre jutni az ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!