2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Csökkent a hawaii tűzvész eltűntjeinek a száma

Hawaii-on már csak 66 embert keresnek az egy hónappal ezelőtti súlyos tűzvész nyomán, amelyben porig égett a Maui szigetén fekvő Lahaina történelmi kisváros - közölte az állam kormányzója.

  • Csökkent a hawaii tűzvész eltűntjeinek a száma

Egy héttel korábban még 365 ember szerepelt az eltűntek listáján, ez csökkent mostanra 66-ra.

Josh Green helyi idő szerint pénteken elmondta, hogy a megtalált halálos áldozatok száma továbbra is 115, akiknek ugyanakkor eddig csak a felét sikerült azonosítani. A hatóságok 55 ember nevét hozták nyilvánosságra, többségük 60 év feletti.

Az állam vezetője közölte azt is, hogy a hatóságok hamarosan megnyitják az eddig lezárt leégett városrészeket is a lakosok előtt, és október 8-án megszűnnek a Maui nyugati részén érvényben lévő utazási korlátozások a turisták előtt.

A turisták körében népszerű sziget katasztrófa által nem érintett területei folyamatosan várták a turistákat, sőt a helyi turisztikai illetékesek arra kérték a látogatókat, hogy ne kerüljék el a szigetet, mert Maui gazdasága jórészt az idegenforgalomra épül.

Több tízmillió dollár segély is rendelkezésre áll a családok és vállalkozások számára az újrakezdéshez.

A tűzvész a Maui nyugati felén található Lahaina város feletti hegyvidéki térségben kezdődött augusztus elején, onnan a tűz a viharos szélben rendkívül gyorsan elérte a lakott területet. A futótűz elől sokan nem tudtak elmenekülni, illetve voltak, akik a tengerben kerestek menedéket. A lángok több mint 2000 épületet emésztettek fel, és összesen mintegy 5,5 milliárd dollár kárt okoztak.

A vizsgálatok szerint a bozóttüzek kialakulásához hozzájárult az is, hogy az áramszolgáltató a súlyos szélvihar idején feszültség alatt tartotta a gyengén szigetelt elektromos vezetékeket, a rossz állapotú villanypóznák pedig sorban kidőltek, meggyújtva a szokásosnál szárazabb aljnövényzetet.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!