2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Csaknem 70 ezer ukrán menekült gyerek jár iskolába Csehországban

Több mint 67 ezer ukrán menekült gyermeket írattak be a csehországi iskolákba, de közülük mintegy tízezren különböző okokból nem látogatják az órákat - közölte a cseh oktatásügyi tárca kedden honlapján. A tárca szerint a pontos adatok várhatóan november közepén lesznek ismeretesek.

  • Csaknem 70 ezer ukrán menekült gyerek jár iskolába Csehországban

Az ukrán gyermekek oktatásának segítésére 1520 ukrán alkalmazottat vettek fel a cseh iskolaügybe.

"Az iskoláktól kapott adatok alapján jelenleg 67 316 ukrán gyermek jár a cseh általános- és középiskolákba, valamin főiskolákra. Ez a szám azt a mintegy 10 ezer személyt is tartalmazza, akik megszakították tanulmányaikat, de az iskolák még fenntartják nekik a helyeket" - tájékoztatott Vladimír Balas oktatásügyi miniszter a Twitter közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.

Az ukrán gyermekek közül 52 ezren általános iskolákban, 4500-an középiskolákban, néhány százan pedig felsőfokú szakiskolákban és főiskolákon tanulnak. Az óvodákba beíratott ukrán gyermekek száma mintegy 10 500.

Az ukrán gyermekek betagozódását a cseh oktatásügyi rendszerbe 351 ukrán anyanyelvű tanító, további 305 pedagógus és majdnem 900 nem pedagógiai státuszú ukrán alkalmazott segíti. A tárca közleménye szerint a legtöbb ukrán alkalmazott Prágában és a közép-csehországi régió iskoláiban dolgozik.

A cseh hatóságok szeptember közepéig több mint 430 ezer ukrán menekültnek adtak ki egy évre szóló különleges tartózkodási engedélyt. Rendőrségi becslések szerint a ténylegesen Csehországban tartózkodó ukrán menekültek száma jelenleg mintegy 300 ezer körül mozog. A többiek részben visszatértek Ukrajnába, részben pedig Nyugat-Európába távoztak.

A különleges vízum egyebek között munkavállalásra, cseh egészségügyi intézmények és szociális támogatások igénybevételére jogosít fel. A munkaügyi és népjóléti tárca kimutatása szerint eddig több mint 100 ezer ukrán menekült már állást is talált, és munkába lépett.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!