2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Civilekkel végeztek légicsapások Szudánban

Legkevesebb 22 szudáni civil meghalt, sok megsebesült szombaton a szudáni főváros, Kartúm közelében végrehajtott légicsapásokban - közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

  • Civilekkel végeztek légicsapások Szudánban

A tájékoztatás szerint az ország legnagyobb városában, Omdurmánban történt a támadás.

Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok, államfő vezette hadsereg április közepe óta harcol az elnök volt helyettese, Mohammed Hamdan Dagalo által vezetett Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai milícia ellen.

Kartúmban és környékén a stratégiai célpontokért vívott harcok mellett gyakoriak a lakónegyedek elleni támadások.

Az RSF harcosai az elfoglalt polgári házakat használják fedezékként. Szombaton az RSF legalább 31 ember megölésével vádolta meg a hadsereget.

Az ENSZ közleményben reagált a jelentésekre. Azt írták: "A főtitkár (António Guterres) továbbra is mélyen aggódik amiatt, hogy a fegyveres erők között zajló háború Szudánt a teljes körű polgárháború szélére sodorta, ami az egész régiót destabilizálhatja".

Az ACLED civil konfliktusfigyelő szervezet adatai szerint legkevesebb 3300 ember halt meg a szudáni harcok kitörése óta.

Az ENSZ szerint a konfliktus miatt 2,9 millió szudáni lakos kényszerült lakóhelyét elhagyni, és több mint 600 ezren menekültek a szomszédos országokba.

Kartúm mellett különösen az ország nyugati részén fekvő Dárfúr régiót sújtják heves összecsapások az évtizedek óta tartó etnikai konfliktusokban.

Borítókép: Shutterstock 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!