2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Cameron sem támogatja Juncker jelölését

Az Európai Bizottság elnökségéért megy a harc az EP-be jutott pártok között. Az európai szocialisták most az elnököt adó Néppártot akarják gyengíteni, ezért indítottak támadást a Fidesz–KDNP és az olasz Berlusconi pártja ellen. A konzervatív CSU viszont kiállt Orbán Viktor mellett. A bizottsági elnök személyéről ma este kezdődik egyeztetés Brüsszelben. A néppárti jelöltet, Jean-Claude Junckert a magyar miniszterelnök után már a brit David Cameron sem támogatja.

Jean-Claude Junckert David Cameron is alkalmatlannak tartja a bizottság elnöki posztjára. A brit miniszterelnök egy pártrendezvényen mondta, hogy az európai szélsőségek erősödése azt jelzi: Európának reformokra van szüksége, miközben Juncker épp az eddigi politikát folytatná. A luxemburgi politikus nagyobb beleszólást követel Brüsszelnek a tagországok politikájába. A britek ehelyett olyan jelöltet akarnak, aki a szabad piacot és a nemzeti érdekek erősítését támogatja.

– Az emberek kiábrándultak az Európai Unióból és abból, ahogy működik. Az emberek változást akarnak és nekünk most az a feladatunk, hogy megmutassuk, van tervünk ezekre a változásokra. Jobb feltételeket akarunk Európán belül és azt akarjuk, hogy 2017-ben az emberek dönthessenek arról, hogy bent maradjunk-e az EU-ban – nyilatkozta David Cameron.

A brit miniszterelnök hétfőn állítólag körbetelefonálta európai kollégáit, Orbán Viktorral is beszélt, aki már szombaton jelezte a Hír TV-ben, hogy a Fidesz–KDNP nem támogatja Junckert. Cameron a lengyel, az ír, vagy a finn miniszterelnököt szeretné a bizottság élére, és ebben a magyar, svéd és litván kormány is támogatja.

A vesztes szocialisták igyekeznek megosztani a jobboldalt a szavazás előtt. A konzervatívok szégyellhetik magukat az Európa-ellenes Orbán és Berlusconi miatt – nyilatkozta a német szociáldemokraták elnöke, aki a két párt kizárását sem zárná ki a Néppártból. A Fidesz és a Forza Italia 25 képviselőt küld az EP-be, a Néppártnak pont ekkora előnye van. Ha kizárnák őket, a szocialisták kerülnének többségbe, és ebben reménykedik a német baloldal vezetője is.

„Veesenmayer engedett meg magának ilyeneket”

A vesztes szocialisták igyekeznek megosztani a jobboldalt a szavazás előtt. „A konzervatívok szégyellhetik magukat az Európa-ellenes Orbán és Berlusconi miatt” – nyilatkozta a német szociáldemokraták elnöke. A Fidesz és a Forza Italia 25 képviselőt küld az EP-be, a Néppártnak pont ekkora előnye van. Ha kizárnák őket, a szocialisták kerülnének többségbe és ebben reménykedik a német baloldal vezetője is.

„Utoljára Veesenmayer engedett meg magának ilyeneket, hogy onnan akarja megmondani, hogy Magyarországon mi történjen.” – A magyar miniszterelnök-helyettes Edmund Veesenmayerre utalt, akit az 1944-es német megszállás után Hitler a Harmadik Birodalom teljhatalmú magyarországi megbízottjának nevezett ki. Semjén Zsolt Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a német szociáldemokrata elnök kijelentését keményen vissza kell utasítani.

„Először is: mi köze hozzá? Ez a kiindulópont. Másodszor: nem egy német pártnak a vezetője fogja megmondani, hogy a magyar nép által megválasztott képviselők az Európai Néppártban hova üljenek vagy hova ne üljenek az Európai Parlamentben. Harmadszor pedig nyilván arról van szó, hogy tizenkét képviselő már egy meghatározó súly az Európai Parlamentben” – fogalmazott a KDNP elnöke.

A Welt szerint az Orbán Viktor és Silvio Berlusconi elleni baloldali támadás egy „trükkös fenyegetés”. A szocialisták ugyanis azt mondják, hogy a választás után nem ér jelöltet cserélni: ha Juncker nem kap többséget, akkor a szocialista Martin Schulzot illeti a bizottság elnöki széke. A szocialisták azért csak Orbán Viktort és Berlusconit tudják támadni, mert a brit- és a lengyel jobboldal nem tagja az Európai Néppártnak, hanem az Európai Konzervatívok és reformerek pártszövetségében ülnek.

Junckert kihozták a sodrából

A Fidesz és az Európai Néppárt problémája, ha Orbán Viktor nem szeretné őt látni az Európai Bizottság elnöki székében – jelentette ki Jean-Claude Juncker, a Néppárt jelöltje. Bővebben>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!