2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Külföld

Brit határőrök 74 migránst fogtak el a La Manche-csatornán

A brit határőrség feltartóztatott nyolc csónakot, amelyben összesen 74 ember, köztük gyermekek próbálták meg átszelni a La Manche-csatornát, hogy eljussanak Nagy-Britanniába - erősítette meg a kormány.

  •  Brit határőrök 74 migránst fogtak el a La Manche-csatornán

További két csónakot még a francia hatóságok állítottak meg.

A meleg, napos időben lezajlott akciók növelték azokat az aggodalmakat, hogy a javuló időjárás arra ösztönzi majd az embercsempészeket, hogy még több migránst próbáljanak meg átjuttatni Franciaországból az Egyesült Királyságba.

A brit hatóságok közlése szerint az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítottak, de az elfogott migránsok nemzetiségének megállapítása még folyamatban van.

A parti őrség tisztségviselői szerint az illegális bevándorlókat Nagy-Britannia délkeleti részén, a Dover kikötőjétől Winchelsea Beachig húzódó mintegy 80 kilométeres partszakasz különböző részein fogták el.

A történtekre reagálva Sajid Javid brit belügyminiszter kijelentette, együtt fognak működni a francia határőrizeti szervekkel annak érdekében, hogy megakadályozzák a La Manche-csatornán át zajló embercsempészet bővülését.

"Azok, akik ezt a veszélyes utazást választják, a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának átszelésével, súlyos veszélynek teszik ki magukat, és én továbbra is minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a megállításuk érdekében" - szögezte le szombat este kiadott nyilatkozatában a brit belügyminiszter. Hozzátette: továbbra is arra törekszenek majd, hogy mindenkit visszaküldjenek, aki illegálisan lép be az Egyesült Királyság területére.

A brit hatóságok májusban 140 migránst gyűjtöttek be a La Manche-csatornán, a legtöbbet tavaly december óta.

Charlie Elphicke, Dover megye konzervatív parlamenti képviselője szombaton kijelentette, hogy "rekord számú csónakról van szó egyetlen nap alatt". "Ezt a válságot már karácsonyra meg kellett volna oldani, ehelyett a számok tovább növekednek" - írta a Twitteren, a belügyminisztérium határozottabb fellépését szorgalmazva.

A La Manche-csatornát kis csónakokban átszelő migránsokról szóló jelentések kényes politikai témának számítanak Londonban, még akkor is, ha az országba érkező illegális bevándorlók száma tekintetében Nagy-Britannia messze elmarad az olyan európai uniós tagállamoktól, mint Spanyolország, Olaszország vagy Görögország.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén eddig több mint 21 300 Európába igyekvő migráns kelt át a Földközi-tengeren, és közülük legalább 519-en vesztek oda a veszélyes úton.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!