2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Brexit: Hosszú kereskedelmi tárgyalásokra lehet számítani

Tizenegy hónapos intenzív tárgyalási időszak kezdődik Nagy-Britannia és az Európai Unió között. Ez fogja meghatározni a két fél jövőbeni viszonyát. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kereskedelmi kapcsolatokról szóló alku bonyolultabb lehet, mint maga a kilépési megállapodás.

  • Brexit: Hosszú kereskedelmi tárgyalásokra lehet számítani

A karácsonyi szünet után újra összeült a brit parlament alsóháza. A Brexitről szóló tárgyalások már befejeződtek, de ugyanilyen hosszú procedúrára lehet számítani az Unióval folytatott kereskedelmi viszonyt szabályozó megegyezéssel kapcsolatban.

Láttam a nyilatkozatokat, amelyek az Egyesült Államokkal való nagymértékű kereskedelemről szólnak. De azt hiszem, hogy a britek rájönnek, mennyire különböznek a tárgyalásokat egy olyan blokk részeként, mint például az Európai Unió, amelynek 500 millió fogyasztója van, míg Amerikának csak 60 millió. Az energiadinamika nem azonos

- nyilatkozta a francia kereskedelmi miniszter.

Az Európai Bizottság elnöke, szerdán találkozik Boris Johnsonnal Londonban. Ursula von der Leyen egy korábbi interjúban kifejtette: nemcsak kereskedelmi, hanem oktatási, szállítási, halászati és egyéb témákat is meg kell vitatni, ezért a tárgyalásokra megszabott eredeti határidő valószínűleg nem lesz elég. Ezen kívül a jelenleg főleg aktuális biztonsági és védelmi kérdésekben is szoros együttműködést kell kialakítani a szigetországgal.

Ursula Von Der Leyen néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy egy kicsit több időt kell biztosítani a tárgyalásokra. Az bizonyos, hogy a tartalomnak fontosabbnak kell lennie az időnél. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy felvessünk olyan kérdéseket, amelyek hosszútávon nem lesznek működőképesek. Szerintem egyértelmű, hogy a tárgyalások minden bizonnyal kemények lesznek, de a szűk határidő miatt nem lehetünk engedékenyebbek

- erősítette meg Jean-Baptiste Lemoyne.

Boris Johnson hasonló kereskedelmi alkut szeretne kötni, mint amilyen az unió és Kanada között működik. A megállapodás eredeti határideje 2020 vége, ez azonban szakértők szerint egyre valószínűtlenebb.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!