2020. szeptember 24.,
csütörtök, Gellért, Mercédesz napja

Brexit: Hosszú kereskedelmi tárgyalásokra lehet számítani

2020. január 8., szerda 11:41

Tizenegy hónapos intenzív tárgyalási időszak kezdődik Nagy-Britannia és az Európai Unió között. Ez fogja meghatározni a két fél jövőbeni viszonyát. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kereskedelmi kapcsolatokról szóló alku bonyolultabb lehet, mint maga a kilépési megállapodás.

A karácsonyi szünet után újra összeült a brit parlament alsóháza. A Brexitről szóló tárgyalások már befejeződtek, de ugyanilyen hosszú procedúrára lehet számítani az Unióval folytatott kereskedelmi viszonyt szabályozó megegyezéssel kapcsolatban.

Láttam a nyilatkozatokat, amelyek az Egyesült Államokkal való nagymértékű kereskedelemről szólnak. De azt hiszem, hogy a britek rájönnek, mennyire különböznek a tárgyalásokat egy olyan blokk részeként, mint például az Európai Unió, amelynek 500 millió fogyasztója van, míg Amerikának csak 60 millió. Az energiadinamika nem azonos

- nyilatkozta a francia kereskedelmi miniszter.

Az Európai Bizottság elnöke, szerdán találkozik Boris Johnsonnal Londonban. Ursula von der Leyen egy korábbi interjúban kifejtette: nemcsak kereskedelmi, hanem oktatási, szállítási, halászati és egyéb témákat is meg kell vitatni, ezért a tárgyalásokra megszabott eredeti határidő valószínűleg nem lesz elég. Ezen kívül a jelenleg főleg aktuális biztonsági és védelmi kérdésekben is szoros együttműködést kell kialakítani a szigetországgal.

Ursula Von Der Leyen néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy egy kicsit több időt kell biztosítani a tárgyalásokra. Az bizonyos, hogy a tartalomnak fontosabbnak kell lennie az időnél. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy felvessünk olyan kérdéseket, amelyek hosszútávon nem lesznek működőképesek. Szerintem egyértelmű, hogy a tárgyalások minden bizonnyal kemények lesznek, de a szűk határidő miatt nem lehetünk engedékenyebbek

- erősítette meg Jean-Baptiste Lemoyne.

Boris Johnson hasonló kereskedelmi alkut szeretne kötni, mint amilyen az unió és Kanada között működik. A megállapodás eredeti határideje 2020 vége, ez azonban szakértők szerint egyre valószínűtlenebb.

HírTV