2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Bostonban végezhetett az ISIS netguruja

Egy bostoni egyetemen végezhetett az a férfi, aki az Iszlám Állam közösségi médiában folytatott kampánya mögött áll. A 32 éves férfi Amerikában nőtt fel, majd 2006-ban Szíriába költözött, azóta a legkeresettebb terroristák között van. A Közel-Keletre már a Balkánról is mennek radikalizálódó iszlamisták.

Steven Sotloffra emlékezett az izraeli miniszterelnök. Az amerikai–izraeli kettős állampolgár újságírót a hét elején végezték ki az Iszlám Állam terroristái. Benjamin Netanjahu párhuzamot vont az izraeli–palesztin szembenállás és az ISIS elleni harc között.

– Úgy gondolom, hogy elkezdődött annak a felismerése, és többen értik már, mint korábban, hogy az Izrael elleni fenyegetések ugyanolyanok, mint az őket ért fenyegetések. Ha valaki ezeket nem fojtja el csírájában, akkor a saját otthonukban is ugyanezt fogják majd tapasztalni – jelentette ki Benjamin Netanjahu.

Sotloff izraeli állampolgárságát csak azután hozták nyilvánosságra, hogy a Fehér Ház meggyőződött a kivégzést dokumentáló felvétel hitelességéről. A képeket az interneten tették közzé.

A gyanú szerint az Iszlám Állam közösségi médiában folytatott kampánya mögött egy olyan férfi áll, aki egy bostoni egyetemen végzett. Az amerikai és szíriai kettős állampolgársággal rendelkező férfi szerepel az FBI által keresett terroristák tízes toplistáján. Ahmad Abousamra Franciaországban született, és Boston egyik gazdag elővárosában nőtt fel. A 32 éves férfi az egyetemen számítástechnikai szakon végzett kitűnő eredménnyel. Sajtóértesülések szerint 2004-ben kezdett radikalizálódni, majd 2006-ban Szíriába költözött.


– Természetesen nagyon komolyan vesszük azoknak az amerikai állampolgároknak a fenyegetését, akik terrorszervezetekhez csatlakoztak. Emellett azzal is foglalkozunk, hogy hogyan lehet őket a csatamezőről kivonni, az állampolgárság nem lehet pajzs, ha az Egyesült Államok ellen nyúl fegyverhez valaki – nyomatékosított Marie Harf amerikai külügyi szóvivő.

Az Iszlám Állam oldalán több ezer külföldi harcol. A legtöbben az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából csatlakoztak a szervezethez.

Több százan indultak el a Balkánról is. A boszniai rendőrség 16 embert vett őrizetbe, mert a gyanú szerint terrorista műveleteket pénzeltek, valamint az ISIS-nek toboroztak.

– Azt feltételezzük, hogy a gyanúsítottak a bosnyák polgárok szervezésében, pénzelésében és toborzásában vettek részt annak érdekében, hogy Szíriába és Irakba küldjék őket, hogy a fegyveres konfliktushoz a radikális terrorszervezetek, mint az ISIS vagy Iszlám Állam oldalán harcoljanak – mondta Kristina Jozic nyomozó és a védelmi ügynökség szóvivője.

Április óta a balkáni állam tíz év börtönnel sújtja a külföldön harcolókat, illetve azokat, akik erre toboroznak embereket. Ezzel az intézkedéssel a kormány azt akarta megakadályozni, hogy a vidéki szunnita fiatalok a Közel-Keletre menjenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!